Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Απεργία – αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων διευθυντών

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κυβέρνηση με την ειδική συνεδρίαση των «μονίμων συνυπηρετούντων» για την έκφραση γνώμης για τους υποψήφιους διευθυντές, επιχειρεί να εισάγει από το παράθυρο την αξιολόγηση και να επιτύχει ότι δεν κατόρθωσαν εδώ και δεκαετίες όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η διαδικασία αυτή ΔΕΝ πρέπει να περάσει! Πρέπει να ματαιώσουμε τα κυβερνητικά σχέδια και όχι απλώς να καταγράψουμε τη διαφωνία μας. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων, οι εκπαιδευτικοί σε όλα τα σχολεία, πρέπει να συμμετέχουν καθολικά στην απεργία – αποχή που έχουν κηρύξει η ΔΟΕ και η ΑΔΕΔΥ.
 Δεν ανταγωνιζόμαστε
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ!


Οχι στο νέο σύστημα επιλογής διευθυντών 
όχι στον εξευτελισμό των συλλόγων διδασκόντων
Απέχουμε από τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων διευθυντών.


Μπροστά στις συνεδριάσεις της 20ης Ιούνη, οι συνάδελφοι πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

  1. Εκείνο που πραγματικά διακυβεύεται σε αυτές τις συνεδριάσεις δεν είναι ποιος/α θα είναι ο/η διευθυντής/ντρια του σχολείου αλλά αν η αξιολόγηση θα κάνει το πρώτο βήμα της στα σχολεία μας. Τα φύλλα αποτίμησης που καλούμαστε να συμπληρώσουμε θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα που αξιολογούν τις οργανωτικές / διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου, την ικανότητά του να διαμορφώνει κατάλληλο παιδαγωγικό κλίμα, κλίμα συνεργασίας, να σχεδιάζει και να υλοποιεί εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές δράσεις.
  2. Η ειδική συνεδρίαση και η «έκφραση γνώμης των συνυπηρετούντων μονίμων» δεν είναι ούτε μετρήσιμη ούτε δεσμευτική. Πρόκειται για μια διαδικασία, που καταλήγει να είναι επουσιώδης για την επιλογή του διευθυντή, αφού είναι γνωμοδοτική και κατ’ επίφαση. Μετρήσιμα είναι τα τυπικά προσόντα (που δεν είναι ούτε αντικειμενικά και πολύ περισσότερο δίκαια) και η συνέντευξη (ξέρουμε το ρόλο που έπαιξε) από το συμβούλιο επιλογής το οποίο συγκροτήθηκε από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση όμως των εκπαιδευτικών από το διευθυντή τους, όπως προβλέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι απολύτως μετρήσιμη και συνδέεται με την μισθολογική και υπαλληλική τους εξέλιξη!
  3. Υπογραμμίζεται, ότι η «αποχή υπαλλήλων» από συγκεκριμένα καθήκοντα, αποτελεί μορφή απεργίας και προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/82, όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί από αρμόδια δικαστήρια (Διοικητικό Εφετείο Αθηνών 486/1995 και ΜΠΑ 2395/2014). Επίσης, υπογραμμίζεται ότι δεν προβλέπονται κρατήσεις ούτε και είχαν προ διετίας επιβληθεί κρατήσεις στη μισθοδοσία μας για τη μορφή της απεργίας – αποχής παρά την κινδυνολογία και παραπληροφόρηση από Διευθυντές και τη Διεύθυνση ΠΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουμε διευκρινιστικά, τα παρακάτω  :
 Στην ειδική συνεδρίαση  με θέμα τη διατύπωση γνώμης των συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών για την επιλογή του Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας οι συνάδελφοι  δηλώνουν ότι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ΔΟΕ και απέχουν από τη συνεδρίαση.
Σε κάθε περίπτωση, για να πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση, απαιτείται η συμμετοχή της πλειοψηφίας των μονίμων εκπαιδευτικών, όπως άλλωστε προβλέπεται στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (αρθρ. 14).  Όταν η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας συμμετέχει στην απεργία-αποχή, δεν υπάρχει απαρτία  και καμία διαδικασία δεν μπορεί να υλοποιηθεί ούτε μπορούν να συμπληρωθούν φύλλα αποτίμησης. Σε κάθε περίπτωση, οι συνάδελφοι, ανεξαρτήτως του αν η πλειοψηφία συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία, έχουν το δικαίωμα να απέχουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην απεργία – αποχή.
Οι εκπαιδευτικοί κάθε Δημοτικού Σχολείου, καταγράφουν τη συμμετοχή στους στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε σχέδιο δήλωσης που έχει συντάξει η Ομοσπονδία.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Π.Ε.