Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ψήφισμα – Υπόμνημα Του Δήμου Σοφάδων Προς Τον Υπουργό Υγείας Κ. Ανδρέα Ξανθό

Την έγκριση του ψηφίσματος – υπομνήματος των φορέων του Δήμου Σοφάδων το οποίο απευθύνεται προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό Ανδρέα σχετικά με τη δημόσια Υγεία και το ΚΥ Σοφάδων, αποφάσισε ομόφωνα το Δημ. Συμβούλιο Σοφάδων.

Αναλυτικά τονίζονται τα εξής:

    «Στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των φορέων των Σοφάδων, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
  1. Τα τελευταία χρόνια, σε συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης που η φτώχεια, η ανεργία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η ανασφάλεια και το άγχος φθείρουν ανεπανόρθωτα την υγεία, έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να απαιτούμε ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας με ενταγμένη σε αυτό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δηλ. την πρόληψη, το Κέντρο Υγείας, τον οικογενειακό γιατρό, τον αγροτικό γιατρό.
  2. Τόσο Πανελλαδικά όσο και στο νομό μας μειώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες και οι παροχές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας, τα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία των χωριών μας υποβαθμίζονται σε οριακό σημείο λειτουργίας, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελάχιστου υγειονομικού προσωπικού που τα στελεχώνει..
  3. Εκτιμούμε πως η πολιτική της EE και των εκάστοτε κυβερνήσεων για την υγεία αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής τους που υπηρετεί τα μεγάλα, μονοπωλιακά συμφέροντα και ικανοποιεί όλο και λιγότερες από τις σύγχρονες ανάγκες μας.
  4. Θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν και δε θα λειτουργεί ως εμπόρευμα ή φιλανθρωπία.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  1. Κρατική χρηματοδότηση της ΠΦΥ και όλου του Συστήματος Υγείας. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
  2. Κατάργηση κάθε πληρωμής για υγεία – φάρμακα, για να είναι η παροχή πραγματικά δωρεάν,
  3. Πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη, μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση στο νοσοκομείο, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας του νομού Καρδίτσας.
  4. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσίας του ΠΕΔΥ, νοσοκομειακής μονάδας ή κλινικής στο νομό μας.
  5. Λειτουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών νοσηλείας στο σπίτι.
  6. Καμία κατάργηση στις εξετάσεις. Δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις,
  7. Ένταξη όλων των νέων εμβολίων στο Εθνικό πρόνραμμα εμβολιασμού.
  8. Πλήρεις και δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας .
  9. Άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, στους χώρους αθλητισμού κλπ. από γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφάλειας που θα ανήκουν σε κρατικό σώμα και όχι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  10. Δωρεάν όλος ο προγεννητικός έλεγχος για όλες τις έγκυες και όλη η διαδικασία (εξετάσεις, φάρμακα, επεμβάσεις) της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
  11. Επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες, και των επιδομάτων σε ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες, πολύτεκνες γυναίκες και μονογονεΐκές οικογένειες.
Ειδικότερα για το κέντρο Yγείας Σοφάδων:
Το Κέντρο Υγείας Σοφάδων καλύπτει περισσότερα από 30 χωριά, με ένα σημαντικό μέρος τους να είναι ορεινά ή ημιορεινά: Προβλέπονται 24 Ειδικευμένοι ιατροί, αλλά υπηρετούν πολύ λιγότεροι.
Υπάρχουν 15 αγροτικά ιατρεία για τα οποία προβλέπονται 22 γιατροί, σήμερα όμως αρκετά αγροτικά ιατρεία είναι κλειστά.
Με βάση αυτά τα στοιχεία απαιτούμε:
  • Προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και πιοσυγκεκριμένα: οδοντίατρου, παιδίατρου, ακτινολόγου.
  • Προσλήψεις αγροτικών γιατρών ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις σε όλα τα αγροτικά ιατρεία.
  • Προσλήψεις μόνιμου βοηθητικού προσωπικού και πιο συγκεκριμένα οδηγών ασθενοφόρων, τραυματιοφορέων, καθαριστριών και προσωπικού φύλαξης κτιρίων.
  Εκτιμούμε πως οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν κα. δε θα λειτουργεί ως εμπόρευμα ή φιλανθρωπία.»