Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Δήλωση Δημάρχου Καρδίτσας για το αίτημα της Αναγέννησης

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΦΙΚΤΗ
Ζήσαμε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο στιγμές έντασης. Αιτία ορισμένα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν και τα οποία στοχεύοντας την Δημοτική αρχή κι όχι την εύρεση λύσης, φανάτισαν μια μερίδα αγνών φιλάθλων, που μη γνωρίζοντας από γραφειοκρατικές διαδικασίες, έβλεπαν τις ψύχραιμες τοποθετήσεις ως εχθρικές.
Η Ερασιτεχνική Αναγέννηση άλλαξε τελευταία στιγμή στάση και από αναζήτηση χώρου για δημιουργία γηπέδου, απαίτησε την, εδώ και τώρα, παραχώρηση των αθλητικών χώρων που έχουν ήδη παραχωρηθεί στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καρδίτσας (ΕΠΣΚ) μέχρι το έτος 2023. Το αίτημα υποστηρίζονταν από ορισμένα δημοσιεύματα που αντί να κτίζουν γέφυρες, διαχώριζαν τον κόσμο σε φίλους ή εχθρούς της Αναγέννησης ή της ΕΠΣΚ. Η αλήθεια τουλάχιστον για μας, ως πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι διαφορετική. Είμαστε φίλοι και με την Αναγέννηση και με την ΕΠΣΚ κι ακόμα περισσότερο με τα παιδιά της Καρδίτσας που θέλουν να αθληθούν.
Τι επιθυμούμε λοιπόν; Να αναβαθμιστούν οι αθλητικές υποδομές, να έχουν περισσότερους χώρους τα παιδιά μας, χωρίς να δίνουμε σημασία στο ιδιοκτησιακό. Έτσι κι αλλιώς οι χώροι ανήκουν στο Δήμο Καρδίτσας. Δηλαδή στους δημότες και σε κανέναν άλλον. Κι αυτό θα γίνει ούτως ή άλλως το έτος 2023 που λήγει η παραχώρηση.
Η Αναγέννηση και η ΕΠΣΚ συμφώνησαν για κοινή χρήση των αθλητικών χώρων. Η διαφωνία ήταν ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Η Αναγέννηση μας λέει, πάρε το γήπεδο από την ΕΠΣΚ και δώστο σε μας και εμείς θα τους φιλοξενούμε. Η ΕΠΣΚ να παραμείνει το σημερινό καθεστώς, να ολοκληρωθούν οι υποδομές και η Αναγέννηση να έχει προτεραιότητα στη χρήση του.
Επί της ουσίας, σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά που θέλουν να αθληθούν, ΚΑΜΙΑ διαφορά.
Άρα το ερώτημα είναι: Αφού είναι το ΙΔΙΟ, γιατί επιλέγετε ως πλειοψηφία την δεύτερη λύση κι όχι την πρώτη που μπορεί να σας φέρει και περισσότερους ψήφους;
Η απάντηση είναι απλή. Γιατί είναι μονόδρομος. Σύμφωνα με την γνωμάτευση του νομικού μας συμβούλου, εάν επιχειρήσουμε να πάρουμε τους αθλητικούς χώρους από την ΕΠΣΚ χωρίς τη συγκατάθεσή της, σύμφωνα με την σύμβαση που έχει υπογραφεί το 2004, η υπόθεση θα πάει στα δικαστήρια και η δικαστική απόφαση θα βγει πολύ αργότερα από την λήξη της θητείας μας. Άρα, επί της ουσίας μηδέν.
Μόνο δικαστικές εμπλοκές, χωρίς δυνατότητα χρηματοδότησης και ημιτελείς αθλητικοί χώροι.
Η δεύτερη επιλογή σημαίνει, άμεση δυνατότητα χρηματοδότησης, ταχεία ολοκλήρωση των υποδομών και χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, από την ΕΠΣΚ, την Αναγέννηση και τους δημότες.
Πως διασφαλίζεται αυτό θα πει κάποιος. Σήμερα τις αθλητικές εγκαταστάσεις τις διαχειρίζεται μια πενταμελής επιτροπή που δυο μέλη ορίζει ο Δήμος και τρία η ΕΠΣΚ. Η πρότασή μας είναι: Να αποσύρει ένα μέλος η ΕΠΣΚ κι ένα μέλος ο Δήμος και τις θέσεις τους να καταλάβουν ένας εκπρόσωπος της Αναγέννησης και ένας της Περιφέρειας. Έτσι δεν θα υπάρχει καμιά πλειοψηφία και τα ωράρια χρήσης των εγκαταστάσεων θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και σύνθεσης.
Συμπερασματικά: Απευθύνουμε έκκληση σε όλους, να ανακτήσουν την ψυχραιμία τους. Να σταματήσουν τα δημοσιεύματα εμφυλιοπολεμικού κλίματος. Να επανέλθει το συναινετικό κλίμα που έχουμε κατακτήσει εδώ και χρόνια οι φορείς. Να υπάρξει δέσμευση της πίστωσης των 500.000 € από την Περιφέρεια για την αποπεράτωση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων. Να ξεκινήσει άμεσα, η σύνταξη της μελέτης, αντίστοιχου προϋπολογισμού. Να προβούμε συναινετικά στην τροποποίηση της σύνθεσης της επιτροπής διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την παραπάνω πρόταση.
Φώτης Αλεξάκος
Δήμαρχος Καρδίτσας