Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Περί χρήματος

Περί χρήματος
Εκδόσεις Κοβάλτιο ▪ Ιούνιος 2017 (α΄ έκδοση)

Θωμάς Ακινάτης ▪ Αριστοτέλης ▪ Σούσουι Κότοκου
Καρλ Μαρξ ▪ Σαρλ Μπωντλαίρ ▪ Άντι Ουόρχολ ▪ Λεβ Τολστόι

Εισαγωγή: Γιώργος Μπλάνας
Μετάφραση: Ζ. Δ. Αϊναλής - Γιώργος Μπλάνας
Λαμπριάνα Οικονόμου - Μιχάλης Παπαντωνόπουλος
Αριθμός σελίδων:128 ▪ Τιμή: €12,19    
                               ISBN: 978-618-82781-2-7

Στη σειρά De Natura Hominis των Εκδόσεων Κοβάλτιο κυκλοφορεί ο συλλογικός τόμος «Περί χρήματος». Η έκδοση περιλαμβάνει δοκίμια των Θωμά Ακινάτη, Αριστοτέλη, Σούσουι Κότοκου, Καρλ Μαρξ, Σαρλ Μπωντλαίρ, Άντι Ουόρχολ και Λεβ Τολστόι.
     Επτά σπουδαίες μορφές της παγκόσμιας διανόησης και τέχνης αναλύουν, αφορίζουν ή αποθεώνουν το χρήμα υπό μορφή πίστωσης, διεκδίκησης ή προνομίου. Ο Ακινάτης επανεξετάζει τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η τοκογλυφία συνιστά αμάρτημα. Ο Αριστοτέλης, μέσα από την ψυχολογική και πρακτική ανάλυση περί διαχείρισης του χρήματος, αναδεικνύει την αρετή της γενναιοδωρίας. Ο Κότοκου αντικρίζει το χρήμα ως βακτήριο και προτείνει την κατάργησή του. Ο Μαρξ ανατέμνει τη δύναμη του χρήματος, «δεσμού όλων των δεσμών». Ο Μπωντλαίρ διακηρύσσει πως «ο κόσμος θα τελειώσει», αλλά το χρήμα θα συνεχίσει να υπάρχει. Ο Ουόρχολ εξιστορεί τις φαντασιώσεις του με τα «φράγκα»· και ο Τολστόι παρουσιάζει το χρήμα ως μέθοδο επιβολής και τυραννίας.
     Τα δοκίμια του τόμου «Περί χρήματος» καταδεικνύουν, από διαφορετική σκοπιά το καθένα, πώς το χρήμα –εκτός από μέσο συναλλαγής- αποτελεί κυρίως θεσμό, αλλά και συμβολική παγίωση του χρέους.

     Ένα βιβλίο που ο αναγνώστης καλείται να διαβάσει «τοις μετρήτοις», όπως προτείνει στην «Εισαγωγή» της έκδοσης ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας, εφόσον «κανένα λάθος δεν είναι εύκολο να αναγνωριστεί μετά την απομάκρυνση από το ταμείο».