Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Απεργία – αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων διευθυντών


Συνάδελφοι, ας κατανοήσουμε το πλαίσιο:

Η διαδικασία εμπλοκής των εκπαιδευτικών στην επιλογή των διευθυντών είναι εφαρμογή των διαδικασιών αξιολόγησης που προβλέπονται στο ν. 4369/16–Βερναδάκη-για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, στο τμήμα που αφορά την αξιολόγηση του προϊσταμένου από τους υφισταμένους, είναι μέρος της γενικότερης διαδικασίας αξιολόγησης που προωθείται και στην εκπαίδευση και επιδιώκει να μας εξοικειώσει με την πολιτική αυτή.
Βασίζεται σε όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και χρόνια (βλ. Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, Καθηκοντολόγιο, ν.3848/10–Διαμαντοπούλου, ν.4186/13-Αρβανιτόπουλου). Πατάει γερά επάνω σε ένα νομοθετικό πλέγμα που οδηγεί το σχολείο στις ράγες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Αυτή η πολιτική είναι που καθορίζει τελικά το χαρακτήρα του σχολείου, άρα και το ρόλο των διευθυντών, ανεξάρτητα από προθέσεις και πρόσωπα. Σε αυτήν την κοροϊδία του «συμμετέχω, συμμετέχεις, συμμετέχουμε και… αποφασίζουν» δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αποχή. Από τον Σεπτέμβρη του 2017 τίθεται σε εφαρμογή και το υπόλοιπο κομμάτι της αξιολόγησης, που είναι μέρος του 4ου Μνημονίου για την εκπαίδευση–τριετές πρόγραμμα του υπουργείου- και προβλέπει την εξοικονόμηση πόρων, την προώθηση της μαθητείας στην Τεχνική Εκπαίδευση, την αυτονομία της σχολικής μονάδας. Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται η επιλογή και αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης. Επιπλέον:
στη διαδικασία επιλογής των διευθυντών στον νέο νόμο επανέρχεται η ανυπόληπτη και κακόφημη συνέντευξη, που λιπαίνει το έδαφος για αδιαφάνεια και πελατειακές σχέσεις με τη διοίκηση.
για μια ακόμα φορά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έδειξε τις πραγματικές της διαθέσεις απέναντι στους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Συγκροτείται για πρώτη φορά ένα μόρφωμα, εντός του Συλλόγου Διδασκόντων, διαφορετικό από το Σύλλογο Διδασκόντων. Εξαιρούνται έτσι οι ελαστικά εργαζόμενοι (Αναπληρωτές, Αναπληρωτές Μειωμένου Ωραρίου) στη λογική του συνολικού αποκλεισμού των συμβασιούχων, σε όλο το δημόσιο τομέα, σύμφωνα-πάλι-με τον νόμο Βερναρδάκη για το Δημόσιο.
οι «ερωτήσεις αποτίμησης» της προσωπικότητας των υποψήφιων διευθυντών ουσιαστικά εισάγουν τους δείκτες του ΠΔ 152/2013 για την ατομική αξιολόγηση. Έτσι προωθείται ο ανταγωνισμός και η πολιτική του «να δούμε ποιος θα φαγωθεί», διαλύοντας κάθε σχέση αλληλεγγύης και συναδελφικότητας.
Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για πολλά άλλα που δεν αναφέρθηκαν
Η διαδικασία αυτή ΔΕΝ πρέπει να περάσει!
Πρέπει να ματαιώσουμε τα κυβερνητικά σχέδια και όχι απλώς να καταγράψουμε τη διαφωνία μας. Να μην συντάξουμε πρακτικά, να μην συμπληρώσουμε ερωτηματολόγια, να μην αξιολογήσουμε, στα πλαίσια της «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ (Σημειώνουμε, πως η «αποχή υπαλλήλων» από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/82, όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί από αρμόδια δικαστήρια-Διοικητικό Εφετείο 486/1995 και δικαστική απόφαση 2395/2014 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών-και συνιστά μορφή συνδικαλιστικής πάλης).

Δεν ανταγωνιζόμαστε –ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ Εκπαιδευτική Δράση