Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Αποχή και τελεία. Χωρίς παύλα! Και χωρίς πρακτικό!

του Αλέξη Φυτσιλή-καθηγητή
απο τις ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

1. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, μέσα από τη διαδικασία επιλογής διευθυντών, ανοίγουν νέο κύκλο προώθησης της αξιολόγησης. Δηλαδή τη συγκρότηση ενός πλαισίου και μηχανισμού μόνιμης επίθεσης στα δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορεί να κατανοηθεί ο όρος «αξιολόγηση», όσο και αν σκούζουν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια! Οι εκπαιδευτικοί, ενώ ζούμε σε συνθήκες μόνιμων μηχανισμών ληστείας και εκμετάλλευσης ολόκληρου του λαού και της χώρας, δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι υπάρχουν «καλά και κακά» ενδεχόμενα στην προώθηση και εφαρμογή αυτής της επιλογής του συστήματος.
2. Το Υπουργείο για να βάλει τους εκπαιδευτικούς στη φάκα, τους καλεί σε «ειδική συνεδρίαση» να «αποτιμήσουν» τους υποψήφιους διευθυντές, να αναλάβουν δηλαδή αξιολογικό έργο. Ουσιαστικά να δηλώσουν πως αποδέχονται την αξιολόγηση που έρχεται κατά πάνω τους! «Γιορτή δημοκρατίας» λοιπόν στις 20/6 στα σχολεία αφού θα αξιολογούμε τους προϊστάμενους μας! Το ότι αυτοί ως γρανάζια του διοικητικού μηχανισμού εντέλλονται και υποχρεούνται να υλοποιήσουν την πολιτική της ελαστικοποίησης, των απολύσεων, των άγριων ταξικών φραγμών, είναι «λεπτομέρεια» που δεν πρέπει να μας απασχολεί!
3. Το ελάχιστο αναγκαίο απέναντι σε αυτή την προκλητική μεθόδευση του Υπουργείου, είναι η στάση της ΑΠΟΧΗΣ από τη διαδικασία εισαγωγής της αξιολόγησης την Τρίτη 20/6. Η Αποχή είναι άρνηση της αξιολόγησης-επίθεσης, άρνηση του εμπαιγμού, έκφραση της αντίθεσης σε ότι έρχεται και στα πολλά που έφερε η κυβερνητική επίθεση στα σχολεία τα δύο τελευταία χρόνια. Η αποχή είναι η στάση που υποδεικνύει ότι μόνο με μαζικούς αγώνες μπορούμε να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε το δίκιο μας απέναντι στην επίθεση. Γι αυτό ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ, ως δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, αρνήθηκαν στο ΔΣ της ΟΛΜΕ να πάρει μια σχετική απόφαση-παρόλο που υπάρχει ήδη απόφαση της ΑΔΕΔΥ! Το ίδιο συνέβη και στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας με ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ- ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ.
4. Απο την άλλη είναι προκλητική η γραμμή «οι αιρετοί συμμετέχουν στη διαδικασία και την ώρα της βαθμολογίας βάζουν παύλα» αλλά και εκείνη σύμφωνα με την οποία αξιολογούν αρνητικά τους συνδικαλιστικά κακούς διευθυντές! Και τι είναι οι αιρετοί; Είναι κάποιοι προνομιούχοι του κλάδου οι οποίοι καλούνται να έχουν διαφορετική στάση από τους άλλους συναδέλφους, παραβιάζοντας ακόμα και την απόφαση της ΑΔΕΔΥ που καλεί όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να απέχουν από αυτή. Και τι θα ελέγξουν εκεί; Αν και πόσο σωστά εφαρμόζεται η… κατάπτυστη διαδικασία; Και το χειρότερο: Αυτή η γραμμή ανοίγει την πόρτα σε απομαζικοποίηση της αποχής αφού με την ίδια λογική μπορούν οι συνάδελφοι να είναι στη διαδικασία και όποιος θέλει να βάζει παύλες!
5. ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις διακινούν πανελλαδικά «σχέδια πρακτικού» που πρέπει να ψηφίσουμε στη διαδικασία από την οποία … θα απέχουμε! Η στάση αυτή συνιστά κάλεσμα στους συναδέλφους να αποδεχθούν και να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους την κυβερνητική μεθόδευση. Στη στάση αυτή περισσεύουν οι αυταπάτες, ο κυβερνητισμός, η συνδιαχειριστική λογική και η αποδοχή των ορίων που βάζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις. Και λείπει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης στους συναδέλφους και στην υπόθεση των αγώνων και του κινήματος.
Αυτή η διπλή και αντιφατική στάση που μπορεί να έχει ως πρόσχημα «την ανάγκη να κερδηθούν οι ταλαντευόμενοι» χρεώνεται όμως σε αυτούς που την επιλέγουν και στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν αίρει αλλά αντίθετα τροφοδοτεί τη σύγχυση και την υποταγή.
6. Η απεργία όποιας μορφής, δεν δηλώνεται, καταγράφεται! Ο στόχος μας με τη συμμετοχή στην ΑΠΕΡΓΙΑ -ΑΠΟΧΗ είναι ένας : Να μην ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή της αξιολόγησης - χειραγώγησης.
Δεν απεργούμε για έναν «άλλο τρόπο επιλογής διευθυντών» και για αυτό θεωρούμε υπονομευτικό της ΑΠΕΡΓΙΑΣ – ΑΠΟΧΗΣ να εξαιρούνται οι αιρετοί και να καλούνται οι «ειδικές συνεδριάσεις» να ψηφίσουν εναλλακτικά πρακτικά.
Σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης δηλώνουμε προφορικά ότι συμμετέχουμε στην απεργία – αποχή που έχει κηρυχτεί και αποχωρούμε από τη συνεδρίαση. Δεν αξιολογούμε, δεν είμαστε παρόντες, δεν υπογράφουμε δηλώσεις ότι απέχουμε, δεν υπογράφουμε «εναλλακτικά» πρακτικά, δεν βάζουμε παύλες, δε συμμετέχουμε ούτε άμεσα ούτε έμμεσα.