Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας. 

1. Στόχοι
1.1 Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2 Η έγκαιρη ενημέρωση που αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη της ανθοφορίας και την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
1.3 Η τακτική παρακολούθηση κάθε βαμβακοχώραφου και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, ώστε να εφαρμόζονται συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο, όπως περιγράφονται παρακάτω κατά περίπτωση.


2. Διαπιστώσεις
Η καλλιέργεια του βαμβακιού ξεκίνησε φέτος με ευνοϊκές συνθήκες για σπορά τον Απρίλιο, οι οποίες συνεχίστηκαν και το Μάιο. Ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν μετά τα μέσα Μαΐου σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις και τις αυξημένες υγρασίες μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, δημιούργησαν προβλήματα στο φύτρωμα και είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάπτυξης των βαμβακοφύτων σε ορισμένες περιοχές.
Αυτήν την εποχή και μετά τις ευνοϊκές συνθήκες των τελευταίων ημερών, διαπιστώνεται επιτάχυνση στην εξέλιξη των φυτών, τα οποία έχουν πλέον αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων μας υπάρχει αυτή την εποχή σχετικά αυξημένος αριθμός συλλήψεων ενηλίκων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας. Από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθηκαν από γεωπόνους της Υπηρεσίας μας και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) πράσινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης σε ορισμένες τοποθεσίες της Π.Ε. Λάρισας και κυρίως στον οδικό άξονα Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου (ΤΚ Μελίας, Μοδέστου) και σε περιοχές της επαρχίας Φαρσάλων (ΤΚ Σταυρού).
Πολλοί βαμβακοπαραγωγοί εντοπίζοντας την παρουσία προνυμφών πράσινου σκουληκιού στα χωράφια τους πραγματοποίησαν ήδη έναν ψεκασμό με ισχυρά εντομοκτόνα, πρακτική που μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του πληθυσμού των ωφέλιμων εντόμων με δυσμενείς συνέπειες για την καταπολέμηση των εχθρών του βαμβακιού (αφίδες, θρίπες, τετράνυχοι, πράσινο και ρόδινο σκουλήκι) στα επόμενα στάδια της καλλιέργειας.



πλήρες κείμενο