Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας - Η υγεία πρώτο μέλημα στο δρόμο προς τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη

Από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός παρουσίασαν σειρά μεταρρυθμίσεων για την ανάταξη της δημόσιας υγείας, δίνοντας βάρος στη διεύρυνση του δημόσιου χώρου στην Υγεία, την άρση των ανισοτήτων και τη θωράκιση απέναντι στη σπατάλη και τη διαφθορά. Εξήγγειλαν δε, 239 νέες μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα μέσα στο 2017, 14 Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, πρόσληψη 3.000 γιατρών και επαγγελματιών Υγείας.
Με αφορμή τη συμβολική επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου της περιοχής, τονίστηκε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στην κρίση των συστημάτων υγείας είναι η στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την πρόληψη και τις πολιτικές δημόσιας υγείας.
Η πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν η  μη ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, με σκοπό τη δημιουργία ζωτικού χώρου στον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα. Πράγμα το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση του φαινομένου της προκλητής ζήτησης, την υπερκατανάλωση ιατρικών πράξεων, τη σπατάλη και την υπερχρέωση των ασφαλιστικών ταμείων και των πολιτών.
Σήμερα στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κάθε επαγγελματίας Υγείας θα έχει τον ρόλο του. Ενισχύεται ο ρόλος του γιατρού της γειτονιάς, το «εισιτήριο» για τα εξωτερικά ιατρεία και τις ειδικότητες θα δίνει ο οικογενειακός γιατρός από τις ΤΟΜΥ, ο οποίος θα έχει και δικαίωμα κατ’ οίκον επίσκεψης. Τα επείγοντα περιστατικά συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα του συστήματος Υγείας, ενώ ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα χρόνια νοσήματα.
Βούληση της κυβέρνησης είναι να παράσχει κίνητρα προς τους νέους επιστήμονες, ώστε να παραμείνουν στη χώρα και να μην μεταναστεύουν στο εξωτερικό για την αναζήτηση εργασίας. Η μόνη αξιόπιστη απάντηση στο ιατρικό 'brain drain' είναι η αξιοπρεπής επιστημονική και επαγγελματική προοπτική των νέων γιατρών μέσα από ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράφτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για την ενίσχυση αγροτικών γιατρών, υπόχρεων και επί θητεία, με 400 ευρώ μηνιαίως επιπλέον του μισθού τους.
Με τη δράση αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στοχεύει αφ’ ενός στην ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας στις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και αφετέρου αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμβολή των γιατρών που υπηρετούν στις περιοχές αυτές.
Ανάμεσα στις θέσεις που επιδοτούνται με 400 ευρώ μηνιαίως τέσσερις θέσεις αφορούν και το Κ.Υ. Μουζακίου και συγκεκριμένα τα περιφερειακά ιατρεία Βραγκιανών, Πετρίλου, Καστανιάς και Καρίτσας.