Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΣΟΦΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Οι  Σύλλογοι Γυναικών Ν. Καρδίτσας, (Καλλιθήρου και η Ομάδα Γυναικών Ταμασίου (μέλη ΟΓΕ), στα πλαίσια της 5 μηνης καμπάνιας που υλοποιούν αυτό το διάστημα με θέμα Εργασία-Μητρότητα-Ελεύθερος Χρόνος, που πλευρά της είναι τα ζητήματα υγείας που άπτονται και της μητρότητας, επιδίωξαν  συναντήσεις με φορείς της περιοχής των Σοφάδων, με σκοπό  την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κέντρο υγείας της περιοχής.
Στην σύσκεψη που οργανώθηκε στο δημαρχείο Σοφάδων αναποκρίθηκαν και πα ραβρέθηκαν με   αντιπροσώπους, ο εμπορικός σύλλογος Σοφάδων, ο σύλλογος γυναικών Σοφάδων, η ένωση συνταξιούχων ΟΑΕΕ Σοφάδων, η ΕΟΑΣΚ, οι αγροτικοί σύλλογοι Ματαράγκας, Ν. Ικονίου, Αμπέλου, Γραμματικού και Λεονταρίου.
Η Ντίνα Μπαντή μέλος του ΔΣ του συλλόγου γυναικών Καρδίτσας στην εισήγηση της τόνισε μεταξύ των άλλων: «Η ΟΓΕ και οι σύλλογοι της διεκδικούμε διαχρονικά ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας.
Τα τελευταία χρόνια, σε συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης τα προβλήματα υγείας τόσο των γυναικών όσο και συνολικά των λαϊκών οικογενειών έχουν επιδεινωθεί. Τόσο Πανελλαδικά όσο και στο νομό μας μειώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες και οι παροχές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας, τα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία των χωριών μας υποβαθμίζονται σε οριακό σημείο λειτουργίας, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελάχιστου υγειονομικού προσωπικού που τα στελεχώνει.
Για να έχουμε έστω τα αυτονόητα, χρειάζεται από κοινού- και σ’ αυτό στοχεύει η σημερινή σύσκεψη- αφενός να  αναδείξουμε τις γενεσιουργιές αιτίες και τους πραγματικούς λόγους που τις δημιουργούν, αφετέρου να γίνει η ευρύτερη ενημέρωση και  κινητοποίηση για όλα αυτά που οι υπαίτιοι και τα όργανά τους προσπαθούν να συσκοτίσουν και να μας επιβάλλουν.»
Στη συνέχεια παρουσιάζοντας το πλαίσιο των διεκδικήσεων και ειδικότερα για το Κέντρο Υγείας Σοφάδων ανέφερε:
·        Το Κέντρο Υγείας Σοφάδων καλύπτει περισσότερα από 30 χωριά, με ένα σημαντικό μέρος τους να είναι ορεινά ή ημιορεινά: Προβλέπονται 24 Ειδικευμένοι ιατροί, αλλά υπηρετούν πολύ λιγότεροι.
·        Υπάρχουν 15 αγροτικά ιατρεία για τα οποία προβλέπονται 22 γιατροί, σήμερα όμως αρκετά αγροτικά ιατρεία είναι κλειστά.
Με βάση αυτά τα στοιχεία απαιτούμε:                        
·        Προσλήψεις μόνιμου εξειδεικευμένου ιατρικού προσωπικού και πιο συγκεκριμένα: οδοντίατρου, παιδίατρου, ακτινολόγου.
·        Προσλήψεις αγροτικών γιατρών ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις σε όλα τα αγροτικά ιατρεία
·        Προσλήψεις μόνιμου βοηθητικού προσωπικού και πιο συγκεκριμένα οδηγών ασθενοφόρων, τραυματιοφορέων, καθαριστριών και  προσωπικού φύλαξης κτιρίων

Στη συνέχεια έγιναν τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των φορέων και καταλήχτηκε να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο κέντρο υγείας Σοφάδων την Δευτέρα 12 Ιούνη στις 10.30 πμ.