Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΚΕ ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή  τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που περιέχονται στη συμφωνία με το κουαρτέτο για τη δεύτερη «αξιολόγηση».Τα μέτρα δεν είναι ούτε «ισορροπημένα», ούτε «δημοσιονομικά ουδέτερα», όπως προσπαθεί να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Είναι ταξικά και υπηρετούν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, την ενίσχυση δηλαδή της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Από την αντιλαϊκή επίθεση δεν εξαιρείται κανείς, ακόμα κι αν δεν θίγονται όλοι με τον ίδιο τρόπο σε κάθε φάση της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα αλλεπάλληλα κύματα της αντιασφαλιστικής «μεταρρύθμισης», κυρίως από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και έπειτα. Με τον φερετζέ της «ισονομίας» και της «δικαιοσύνης», η ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» Κατρούγκαλου εξίσωσε προς τα κάτω όλους τους νέους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από επάγγελμα και φορέα ασφάλισης, εξαιρώντας από τις περικοπές όσους είχαν ήδη πάρει τη σύνταξη μέχρι την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου, με το «τρικ» της «προσωπικής διαφοράς». Οπως αποδείχτηκε, όμως, για μια ακόμα φορά, κανένα δικαίωμα και καμιά κατάκτηση των εργαζομένων και του λαού δεν είναι κατοχυρωμένη στον καπιταλισμό, απέναντι στην επιθετικότητα του κεφαλαίου και στη δίψα του να αυξάνει διαρκώς την κερδοφορία του.
Το συμπέρασμα αυτό έχει σημασία μπροστά στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει την ανοχή του λαού στα μέτρα που ετοιμάζεται να νομοθετήσει, αφήνοντας να διαρρεύσουν πίνακες και αριθμοί για τον διαμοιρασμό της χασούρας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην θίγονται τάχα το ίδιο τα χαμηλά και τα σχετικά υψηλότερα εισοδήματα. Μόνο που στη δεύτερη κατηγορία έχει φτάσει να εντάσσεται σήμερα οποιοσδήποτε παίρνει μισθό ή σύνταξη μεγαλύτερη από 700 - 800 ευρώ το μήνα!
Αποδεικνύεται ότι ο συμβιβασμός με τη λογική του «μικρότερου κακού», ο συντεχνιακός οικονομικός αγώνας για την εξαίρεση ενός κλάδου, ακόμα και μιας ειδικότητας από τις αντεργατικές ανατροπές, η παθητική στάση αναμονής για αλλαγή της κατάστασης, ή της ανάθεσης των προσδοκιών για κάτι καλύτερο στον έναν ή τον άλλο φορέα της αστικής διαχείρισης, ψηφίζοντας κάθε τέσσερα χρόνια, ή και νωρίτερα, δεν μπορεί να ανακόψει, πολύ περισσότερο να αντιστρέψει την τάση διεύρυνσης της φτώχειας για το λαό, σχετικά και απόλυτα.
Εμπρός για την απεργία!
Δεν αρκεί επομένως η αντίθεση στο ένα ή στο άλλο μέτρο, για να απαντηθεί αποτελεσματικά η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου. Ούτε μπορεί απέναντι σ' αυτή την άγρια και σχεδιασμένη επίθεση να σταθεί με αξιώσεις το εργατικό - λαϊκό κίνημα, αν δεν ανασυνταχθεί και δεν αντιτάξει το δικό του σχέδιο, διεκδικώντας την ανάκτηση των απωλειών και παλεύοντας για τις σύγχρονες ανάγκες.
Σήμερα που η επιστήμη και η τεχνική έχουν κάνει άλματα, που η εκτόξευση της παραγωγικότητας και ο συγκεντρωμένος πλούτος επιτρέπουν τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, σταθερή δουλειά για όλους, Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία υψηλών προδιαγραφών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και δωρεάν, η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται για το πόσα λιγότερα ή περισσότερα θα χάσει ο λαός στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας και της ανάκτησης μεγαλύτερων ρυθμών ανάπτυξης, αλλά για το ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Η απεργία που έχουμε μπροστά μας πρέπει να είναι μαζική, να «τσαλακώσει» τους κομπασμούς της κυβέρνησης ότι ο λαός δείχνει ανοχή και κατανόηση στην αντιλαϊκή πολιτική της. Η σημασία της όμως θα κριθεί και από τη συμβολή της στο στόχο της ανασύνταξης του κινήματος και της συγκρότησης της Κοινωνικής Συμμαχίας, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για πραγματικές αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων εργατικών - λαϊκών αναγκών.
Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Μάη. Κανείς στη δουλειά εκείνη τη μέρα.
 Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία την Τετάρτη 17 Μάη στις 10:30 πμ στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος.