Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Karditsa Earthquake Project – Σχολεία εν Δράσει

Το "Karditsa Earthquake Project – Σχολεία εν Δράσει" ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα διαφορετικά από τα άλλα με φορέα υλοποίησης το 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας, ξεπέρασε τα στενά όρια του σχολείου και κινητοποίησε ολόκληρη την πόλη της Καρδίτσα σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Έριξε αυλαία την Πέμπτη 6 Απριλίου με μια ξεχωριστή μαθητική συναυλία στο κέντρο της πόλης, που συμμετείχαν το Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας, το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας και το μαθητικό γκρουπ No Name.
Τη συναυλία άνοιξε το Δημοτικό Ωδείο που συμμετείχε με το Τμήμα Σύγχρονου Τραγουδιού και τον καθηγητή Βαγγέλη Τάντο, παρουσιάζοντας αντίστοιχο ρεπερτόριο. Ακολούθησε το Μουσικό Σχολείο με το Σύνολο Τζαζ και γνωστά κομμάτια υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Νότη Λάππα. Συνέχισαν οι No Name με δυο κιθάρες, που με την καλύτερη τους διάθεση, γέμισαν την Πλατεία με acoustic ήχους. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με την Μπαντίνα του Μουσικού Σχολείου υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Άγγελου Παλαπέλα. Οι 25 μαθητές που την απαρτίζουν μας ταξίδεψαν με ρεπερτόριο από ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, ελληνικά ρετρό τραγούδια και έντεχνα ελληνικά. Στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι μαθητές που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς του Προγράμματος.
Της συναυλίας προηγήθηκε η γενική άσκηση σεισμού από όλα τα τα γυμνάσια και λύκεια της πόλης που αποτέλεσε το αποκορύφωμα του προγράμματος. Οι μαθητές και οι καθηγητές ήταν επαρκώς ενημερωμένοι και σε ετοιμότητα, ωστόσο υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης. Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά άσκηση σεισμού στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Καρδίτσας υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή Μιχάλη Παπανούσκα, η οποία στέφτηκε με επιτυχία.
Ως υπεύθυνος του προγράμματος Karditsa Earthquake Project – Σχολεία εν Δράσει θέλω να ευχαριστήσω την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κύριο Τιμόθεο | Την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και τον Αντιπεριφεριάρχη κο Τσιάκο, τον κο Κωστούλα, την κα Καραμπινά, την κα Μπαρτζiώκα | Το Δήμο Καρδίτσας και το Δήμαρχο κο Αλεξάκο, τον κο Γεννάδιο, τον Αντιδήμαρχο κο Ξυλομένο, τον κο Κριτσιάνη, τον κο Μαυρατζά | Τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Διευθυντή κο Παπανούσκα, την κα Παρούση, την κα Καμπόση | Το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Καρδίτσας, την κα Μπατσίλα και τον κο Τσιάμαλο | Το Επιμελητήριο Καρδίτσας, τον Πρόεδρο κο Παππά και το Διοικητικό Συμβούλιο | Τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, τον κο Λέκκα και την κα Κούρου | Τον Σύλλογο Ελευθέρων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Μηχανικών Νομού Καρδίτσας, την Πρόεδρο κα Βαρελά και το Διοικητικό Συμβούλιο | Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας, τον Διοικητή Πύραρχο κο Κορέλα και τον Επιπυραγό κο Τσιώλη | Το Παράτημα του Ερυθρού Σταυρού Καρδίτσας, το Πρόεδρο κο Αντωνόπουλο και την κα Ταμπά | Το Μουσείο Πόλης Καρδίτσας, τον Πρόεδρο ΔΟΠΑΚ κο Τάντο και το Διοικητικό Συμβούλιο, την επιστημονική υπεύθυνη κα Λέκκα | Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και τον κο Φασουλά | Τη Λέσχη Φωτογραφίας Καρδίτσας, τον κο Στάθη και το Διοικητικό Συμβούλιο | Το ΚΤΕΛ Καρδίτσας, τον Πρόεδρο κο Σιατήρα και το Διοικητικό Συμβούλιο | Το 'Φωτογραφεία Μαριάνθης' της κας Νασιοπούλου | την ΕΡΤ3 και την ΕΡΤ Περιφέρεια, την κα Παύλου, την κα Μήτρα και την κα Καποτά | Το Πεζοδρόμιο free press, τον κο Αρκομάνη και τον κο Μαρκούτη, τον τοπικό τύπο για την προβολή των δράσεων του Προγράμματος, καθώς και όλους όσους συνέβαλλαν στην υλοποίησή του. Οφείλω, επίσης, να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας, καθώς και τους συναδέλφους μου και πάνω από όλα τους μαθητές μου για τη στήριξή τους. Όλοι μαζί αποκτήσαμε πολύτιμες γνώσεις μέσα από αυτή τη διαδικασία. Όταν η πόλη ενώνεται και οι φορείς συνεργάζονται μπορούμε να πετύχουμε πολλά!
Η προσπάθεια μας για έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας με επίκεντρο τα παιδιά συνεχίζεται ως το τέλος Μαΐου στο Μουσείο Πόλης Καρδίτσας, με δύο εκθέσεις σχετικές με το σεισμό, όπως επίσης και με τη συνέχιση των παρουσιάσεων στα σχολεία..
Με σύνθημα ‘Σεισμός: η ενημέρωση και η προετοιμασία νικούν τον φόβο’ και την πολύτιμη συμβολή σας, το πρόγραμμα "Karditsa Earthquake Project – Σχολεία εν Δράσει" στοχεύει να συνεχίσει την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της πόλης της Καρδίτσας σχετικά με το σεισμό και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας και την επόμενη χρονιά.