Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΙΠΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΣΕ

Την Κυριακή 2 Απρίλη, η Τ.Ε Καρδίτσας του ΚΚΕ  και το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ οργάνωσαν εκδήλωση τιμής  στην Ιτέα Καρδίτσας στη θέση «νεκροταφείο», εκεί που θάφτηκαν οι νεκροί καβαλάρηδες της ταξιαρχίας του Ιππικού του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, μετά από σκληρές μάχες που έδωσε η ταξιαρχία με ασύγκριτα υπέρτερες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού, στα υψώματα του Ντομπρούζη και στη πεδιάδα γύρω από το χωριό Ιτέα, στις 6,7, και 8 Μάρτη του 1949.
Οι πολυήμερες αυτές συγκρούσεις που πέρασαν στην ιστορία  με το όνομα  «μάχη στο Ντομπρούζη», υπήρξαν η μόνη αποτυχημένη επιχείρηση που διεξήγαγε η ταξιαρχία Ιππικού του ΔΣΕ, στην πολύχρονη δράση της και που τις στοίχισε πολλές απώλειες.
Το ιστορικό της μάχης και τον ηρωισμό-αυτοθυσία που επέδειξαν οι αξιωματικοί και οι μαχητές του ΔΣΕ , παρουσίασε στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Δ.Ε του παραρτήματος Καρδίτσας Σωτήρης Στουρνάρας.
Από την Τ.Ε Καρδίτσας του ΚΚΕ χαιρετισμό απεύθυνε ο  Βαγγέλης Ξυδιάς, μέλος της ΤΕ, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε: «Το ΚΚΕ,  βγαίνει απο το 20ο συνέδριο του που μόλις ολοκληρώθηκε, ολόπλευρα ιδεολογικά - πολιτικά – οργανωτικά ισχυρό. Στεκόμαστε μπροστά σ’ αυτό το μνημείο, με την πεποίθηση ότι συνεχίζουμε στις σημερινές συνθήκες τον αγώνα για τον οποίο εκείνοι θυσιάστηκαν. Με μεγαλύτερη απαιτητικότητα βλέπουμε την ευθύνη μας, στις σημερινές συνθήκες, για την ταξική πολιτική αφύπνιση των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.
Αυτό που μας δίδαξαν οι αγωνιστές σαν αυτούς που είναι θαμμένοι σ’ αυτό τον τόπο, είναι το να μην υποτάσσεσαι σε έναν αρνητικό συσχετισμό δύναμης, σε έναν αντίπαλο που μπορεί να φαντάζει πανίσχυρος.Έχουμε βαθιά εμπιστοσύνη στη δύναμη του δίκιου της εργατικής τάξης, του λαού μας.»

Στη συνέχεια στεφάνι κατέθεσαν από μέρους της ΤΕ ο Γιάννης Τσιούτρας μέλος της Επιτροπής Περιοχής του ΚΚΕ και ο Σωτήρης Στουρνάρας μέλος της ΔΕ του Παραρτήματος Καρδίτσας ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.