Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Τα πρωταπριλιάτικα της… Πασχαλιάς

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Πάσχα μέσα στην ανέχεια και στην αβεβαιότητα θα κάνουν και φέτος οι Έλληνες. Και το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα – Πάσχα μπαίνει, Πάσχα βγαίνει – είναι πως τα πρωταπριλιάτικα ψέματα όχι μόνο έχουν χάσει (ως εξαίρεση) το γούστο τους με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (που έχουν υιοθετήσει το δόγμα «πρωταπριλιά για πάντα»), αλλά έχουν εξελιχθεί σε… πασχαλινά!
Πέρσι, το 2016 δηλαδή, στις 29 Μαρτίου, ο κ. Χουλιαράκης μας είπε από το βήμα της Βουλής ότι «αρκετά από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα νομοθετηθούν με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου, μπορεί να μην υλοποιηθούν», αν τα δημοσιονομικά πάνε καλά.
Και στις 31 Μαρτίου 2016, ο κ. Παππάς, μιλώντας στον Real Fm και στον κ. Χατζηνικολάου, είχε πει πως «η συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει προβλέπει ότι το 2018 θα πρέπει να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5%. Για να φτάσουμε σε αυτό, μιλάμε για το πλαίσιο της συμφωνίας, δεν μιλάμε για νέα μέτρα». Αλλά «τα αποτελέσματα τα οικονομικά και η πορεία της οικονομίας να είναι τέτοια ούτως ώστε τα μέτρα τα οποία θα ψηφίσουμε προς εφαρμογή για τα επόμενα χρόνια να μην εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου, ακριβώς διότι θα μπορούμε -όπως το κάναμε φέτος- να υπερβαίνουμε το στόχο των εσόδων».
Τώρα, λένε τα ίδια, μόνο που τα καινούργια μέτρα που ετοιμάζονται να ψηφίσουν δεν θα αφορούν το 2018, αλλά το 2019, το 2020 και… βλέπουμε!
Πέρσι, 1η Απριλίου, από την Κύπρο, όπου είχε ξαναβρεθεί για τις επετειακές εκδηλώσεις, ο κ. Καμμένος δεν δίστασε να δηλώσει:
«Φαίνεται πως μέχρι το Πάσχα ή λίγες μέρες μετά το Πάσχα η Ελλάδα θα ακολουθήσει την Κύπρο στην έξοδο από τη θλιβερή αυτή εποχή που ζήσαμε»!
Μιλούσε για το… περσινό Πάσχα!
Φέτος, μιλώντας (2 Απριλίου) στην εφημερίδα Real News, είπε ότι δεν γνωρίζει μεν το περιεχόμενο της (νέας) συμφωνίας με τα (νέα) μέτρα, «αλλά από αυτά που συζητούνται μέχρι τώρα φαίνεται ότι τα θετικά καλύπτουν τα αρνητικά».
Αμέτρητα τα πασχαλινά ψέματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πέρσι, το Πάσχα είχε συμπέσει με την πρωτομαγιά. Τσίπρας και Καμμένος είχαν γιορτάσει μαζί επί της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού «Αδρίας». Και είχαν πανηγυρίσει (πέρσι, έ;):
Τσίπρας: «Σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης περιπέτειας. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, καλύτερες μέρες έρχονται. Γιορτάζουμε σήμερα το Πάσχα που σηματοδοτεί και το πέρασμα σε μια καινούργια εποχή, με ελπίδα, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Ότι αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα και με αισιοδοξία αλλά και όραμα ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό, πάντοτε υπερασπιζόμενοι αξίες. Την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες. Καλή δύναμη και αισιοδοξία για τα καλύτερα που έρχονται».
(Τα… καλύτερα έρχονταν από το περσινό Πάσχα!)
Καμμένος (λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Μαΐου 2016, μετά το υπουργικό συμβούλιο): «Ξεκινούν καλύτερες μέρες για τον ελληνικό λαό. Μετά τη συμφωνία της 24ης Μαΐου (σ.σ. του 2016) ξεκινούν η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας. Ήρθε η ώρα πλέον να καταλάβουν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που έστησε η παρανομία και η διαπλοκή ότι για αυτούς η μεταπολίτευση τελείωσε. Ο ελληνικός λαός απαλλαγμένος από το χθες, προχωρά στο αύριο, με την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, για καλύτερες μέρες».
Και στις 14 Μαΐου 2016, σε συνέντευξή του στη Real News, ο κ. Τσίπρας είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές από το 2017 και να βγει από το μνημόνιο, πριν από τη λήξη του το 2018. Υπογράμμισε επίσης πως η πρόταση για τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού αντί της άμεσης νομοθέτησης προληπτικών μέτρων 3,6 δις που απαιτούσε το ΔΝΤ, αποτέλεσε μια εξαιρετικά ευφυή κίνηση στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης!
Φέτος, ο «κόφτης» αποτελεί «περσινά ξινά σταφύλια» που λέει και ο… Βενεζουελάνος Παππάς και η «σκακιέρα της διαπραγμάτευσης» έχει φορτωθεί με μέτρα για το 2019 και βάλε.
(Είναι φαντάζομαι υπερβολή να αναφέρω τι έλεγε η Πολιτική Απόφαση της 24ης Μαΐου 2015, αλλά αξίζει τον κόπο: «Ηκυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και τέσσερις μήνες τώρα «αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα»)…
Φέτος, το Πάσχα είναι νωρίτερα και σχεδόν συνέπεσε με την πρωταπριλιά. Μάλιστα, την 1η Απριλίου, ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωσε πως θα έχουμε συμφωνία τον Απρίλιο, «αλλά ό,τι και να σας πω σήμερα είναι πρωταπριλιά, ό,τι και να σας πω δεν θα με πιστέψετε» - λες και τις άλλες μέρες τον πιστεύει κανείς!
Την ίδια (πρωταπριλιάτικη) μέρα (του 2017 για να μην μπερδευόμαστε), μιλώντας στο «Έθνος», ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε και… νέους στόχους: «Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».
Δηλαδή, από τη βεβαιότητα ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, πέρασε στα μέτρα με αντάλλαγμα το χρέος.
Οπότε, η μακράς διαρκείας πρωταπριλιά του 2017 συνεχίσθηκε και την επομένη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει (Σκάι) πως τα μέτρα για το 2019 και το 2020 θα έλθουν ως «αντίδωρο» (έτσι ακριβώς) για τη ρύθμιση του χρέους!
Και το καλύτερο (πρωταπριλιάτικο διαρκείας) από τον κ. Τζανακόπουλο: «Το γεγονός της τυπικής πρόσκλησης του ΔΝΤ από τον κ. Τσακαλώτο, δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση καλεί το ΔΝΤ»!
Σωστά! Γιατί το ΔΝΤ μάλλον πρέπει να το κάλεσε ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος!
Καλή Ανάσταση!


πηγη elzoni