Σάββατο 1 Απριλίου 2017

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ;

Θα είχαμε μείνει πραγματικά άφωνοι!!! με όσα συμβαίνουν στη Δ/νση Π.Ε. Καρδίτσας σχετικά με την περικοπή μισθού σε συνάδελφο νηπιαγωγό, αν δεν μας προϊδέαζε η στάση τόσο της Δ/ντριας Εκπαίδευσης με την συνεχή αναβολή της συνάντησης με το Δ.Σ., όσο και η αντιμετώπιση του ζητήματος με την χλιαρή ανακοίνωση από την ετερόκλητη πλειοψηφία του Δ.Σ. /ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ.
Το «αμάρτημα» της συναδέλφου ήταν ότι κατέθεσε την άδειά της στο σχολείο της και όχι στα γραφεία της Δ/νσης, όπως έπρεπε τυπικά. Η υποβολή κρίθηκε εκπρόθεσμη και η Δ/ντρια προέβη σε περικοπή μισθού. Τόσο απλά. Είναι άραγε τόσο τυπική η Δ/νση σε κάθε περίπτωση;  Ή μήπως όλα αυτά συνδέονται με το ότι η συνάδελφος είχε καταγγείλει την παράτυπη λειτουργία Τ.Ε. στο νηπιαγωγείο που υπηρετούσε (υπόθεση που τρέχει ακόμη);
Από τον Σεπτέμβριο του 2016, η Δ/ντρια Εκπαίδευσης Καρδίτσας αγνόησε τις παρεμβάσεις του Συλλόγου για την μη περικοπή του μισθού αλλά και τις γραπτές παρατηρήσεις της Περιφέρειας για τις μη σύννομες ενέργειές της! Εξέτασε η ίδια μάλιστα την ένσταση της νηπιαγωγού, (έκρινε η ίδια πως το ΠΥΣΠΕ ήταν αναρμόδιο) και την απέρριψε!!!  Ναι! όπως το διαβάζετε!
Η περικοπή υλοποιήθηκε. Η νηπιαγωγός επανήλθε με νέα ένσταση στο ΠΥΣΠΕ και ανέλαβαν ρόλο οι ΑΙΡΕΤΟΙ. Στο μεσοδιάστημα ήρθαν στο φως και άλλα υπηρεσιακά έγγραφα: 1) Νέο έγγραφο της Περιφέρειας και 2) Απάντηση από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που δικαίωναν την νηπιαγωγό ως προς το δικαίωμα της ένστασης,
Ενώ τα δύο διορισμένα – τακτικά  μέλη του ΠΥΣΠΕ, αναγνώρισαν το γεγονός ότι τα υπάρχοντα στοιχεία νομιμοποιούν την εξέταση της ένστασης, οι εκλεγμένοι - ΑΙΡΕΤΟΙ, όχι μόνο δεν άδραξαν την ευκαιρία, ώστε να αρθεί η αδικία που υπέστη η συνάδελφος, αλλά… είχαν και αντίθετη άποψη!!!  Ναι, όπως το διαβάζετε!!!
Λειτουργώντας στην ουσία «ως αντ’ αυτής», μαζί με τον αναπληρωτή της στο ΠΥΣΠΕ, και παρά την προσπάθειά μας να δεσμευτούν στο Δ.Σ. του Συλλόγου, άρχισαν τις κωλυσιεργίες. Δεν τους έφτανε η απάντηση της Περιφέρειας, ούτε του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Αυτοί θέλανε την απάντηση του υπουργείου και της ΔΟΕ! Προτίθενται μάλιστα να περιμένουν όσο χρειαστεί!!! Και ας τρέχει ο κουτσουρεμένος μισθός της συναδέλφου. Γιατί άραγε; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που περιμένουν; Ή σκέφτονται να ζητήσουν και απόφαση του ΣτΕ;
Έτσι προασπίζονται το δίκαιο και το συμφέρον των συναδέλφων που τους έστειλαν στο ΠΥΣΠΕ… Τόσο ο ένας αιρετός (ΔΑΚΕ) που είναι και πρόεδρος του Συλλόγου, όσο και ο άλλος που είναι εκλεγμένος από το γνωστό «ανεξάρτητο» ψηφοδέλτιο ΑΔΗΚΕ (πολύμορφα συστημικό λέμε εμείς), αποκαλύπτουν τις πραγματικές πολιτικές συγγένειες.
Τώρα, πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά, μόνο οι ίδιοι οι αιρετοί μπορούν να μας πούνε και είναι και ο λόγος για τον οποίο εστιάζουμε στην στάση τους. Η πολιτική γύμνια τους, αποκαλύπτει ποιο είδος συνδικαλισμού υπηρετούν και πώς εννοούν την συναδελφικότητα και την αλληλεγγύη!

      Πάντως, όσο και να κωλυσιεργούν, θα φτάσει η στιγμή που θα πρέπει ν’ αποφασίσουν. Τότε τι θα πράξουν άραγε;  Χρέος των αιρετών δεν είναι η τήρηση ενός πολλές φορές άδικου νομικού πλαισίου αλλά η υπεράσπιση του Δικαίου και των Εργασιακών Δικαιωμάτων των συναδέλφων  μας.