Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Ξεκινά ο Διαγωνισμός του Κληροδοτήματος Βαλταδώρου

Για το 2017 θα βραβευθούν γεωπόνοι και ζωγράφοι κάτοικοι του Δήμου Καρδίτσας οι οποίοι θα πρέπει να παραδώσουν τις μελέτες και τα έργα τους στο Δήμο μέχρι την 31η Ιουλίου
Την επιθυμία των αδελφών Αντωνίου και Θεοδώρας Βαλταδώρου, που το 1985 δώρισαν προς το Δήμο Καρδίτσας ακίνητά τους που βρίσκονται στη διασταύρωση της Ιεζεκιήλ με τον πεζόδρομο Βαλταδώρου – γνωστό ως Κληροδότημα Βαλταδώρου – υλοποιεί ο Δήμος προκηρύσσοντας από φέτος ετήσιο διαγωνισμό για την βράβευση Καρδιτσιωτών επιστημόνων και καλλιτεχνών.
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος και η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείων του Διαγωνισμού κ. Σωτ. Μπακαλάκουπου ανέλαβε την ευθύνη οργάνωσής του ανέλυσαν τους όρους και τους στόχους του κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Πιο συγκεκριμένα όπως τόνισε ο κ. Αλεξάκος στις εν λόγω διαθήκες των δωρητών ορίζεται η απονομή βραβείων σε γεωπόνους, οικονομολόγους, νομικούς, ιστορικούς, ζωγράφους και λογοτέχνες που κατοικούν στο Δήμο Καρδίτσας.
“Αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε από φέτος τη δυνατότητα διενέργειας του διαγωνισμού θέλοντας αφ' ενός να εκπληρώσουμε τη βούληση των διαθετών και παράλληλα να αναδείξουμε, να υποστηρίξουμε και να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό και καλλιτεχνικό δυναμικό του Δήμου. Για το έτος 2017 ο Διαγωνισμός Βαλταδώρου θα αφορά Καρδιτσιώτες γεωπόνους και ζωγράφους, και θα απονεμηθούν τρία βραβεία σε κάθε κατηγορία, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Κληροδότημα Βαλταδώρου.
Οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται από τους υποψηφίους για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι:
  • Να κατοικούν στο Δήμο Καρδίτσας.
  • Για την κατηγορία των γεωπόνων να διαθέτουν πτυχίο Γεωπόνου.
  • Για την κατηγορία των ζωγράφων να διαθέτουν πτυχίο Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ή αποδεδειγμένη καλλιτεχνική εμπειρία. ”
Με τη σειρά της η κ. Μπακαλάκου παρουσίασε αναλυτικά τα θέματα που επιλέχθηκαν για τον φετινό διαγωνισμό:
“ Το θέμα που καλούμε τους ζωγράφους να διαγωνιστούν είναι: “Δήμος Καρδίτσας και ποδήλατο” θέλοντας να αναδείξουμε τη στενή σχέση της πόλης μας με το ποδήλατο που είναι και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, το οποίο θέλουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο.
Οι γεωπόνοι καλούνται να υποβάλουν μελέτες-προτάσεις με θεματολογία που καλύπτει σχεδόν όλο το εύρος του πρωτογενή τομέα τομέα και με στόχευση την εφαρμογή τους στην πράξη για την ενίσχυσή του.
Οι διαγωνιζόμενοι και στους δύο τομείς θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένα κάτοικοι του Καλλικρατικού Δήμου Καρδίτσας”
 τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Μπακαλάκου
Η συμμετοχή γεωπόνων
Οι γεωπόνοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό καλούνται να αναπτύξουν ιδέες και επιστημονικές προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν πρακτική εφαρμογή σε μια αγροτική περιοχή, όπως η Καρδίτσα. Οι ιδέες και επιστημονικές προτάσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση του πρωτογενή τομέα της οικονομίας του Νομού Καρδίτσας και να βοηθούν στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής μας.
Οι τομείς και οι εφαρμογές των καινοτόμων ιδεών και επιστημονικών προτάσεων θα πρέπει να αφορούν:
  • Στην αξιοποίηση των αγροτικών πόρων, φυτικής και ζωικής παραγωγής καθώς και φυσικών πόρων της περιοχής.
  • Στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών και τον εκσυγχρονισμό της ζωικής παραγωγής, με στόχο την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα της περιοχής.
  • Στη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και της παραγωγικότητας και στη μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Στην ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων και την ανάδειξη νέων μεθόδων παραγωγής που εξυπηρετούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας μέσω της μεταποίησης, τυποποίησης και της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, της παραγωγικής αναδιάρθρωσης και της διαφοροποίησης της παραγωγής προς προϊόντα με υψηλή ζήτηση.
  • Στην προώθηση της διαπεριφερειακής και διεθνούς συνεργασίας.
  • Στην ενίσχυση μορφών συνεργασίας και δικτύωσης και στην ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών – clusters.
  • Στη βελτίωση των τρόπων διάθεσης των αγροτικών προϊόντων στη διεθνή και στην εγχώρια αγορά.
  • Στην ενίσχυση του Branding των αγροτικών προϊόντων, της προβολής και διαφήμισης αυτών.
  • Στην εκπαίδευση και κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού του πρωτογενούς τομέα και στην ανάδειξη δράσεων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό χώρο.
  • Στην προώθηση του αγροτουρισμού ως μέσου της τουριστικής ανάδειξης της περιοχής και της ενίσχυσης της ζήτησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
  • Στην ενίσχυση της πρόσβασης και της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής για όσους εργάζονται στον αγροτικό τομέα.
  • Στην ενίσχυση υποδομών και δράσεων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι την 31η Ιουλίου 2017 να καταθέσουν στο πρωτόκολλο του Δήμου Καρδίτσας, (Αρτεσιανού 1, 2ος όροφος), το φάκελο υποψηφιότητάς τους που θα περιλαμβάνει την γραπτή εργασία-πρόταση, μεγέθους 30-60 δακτυλογραφημένων σελίδων, το πτυχίο Γεωπόνου (ΠΕ ή ΤΕ) ένα βιογραφικό σημείωμα και ένα αποδεικτικό κατοικίας.
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν από Επιτροπή Ειδικών Επιστημόνων για την ωριμότητά τους, τη δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής και τη συμβολή τους στην βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και την ευθύνη της τελικής επιλογής θα έχει η Επιτροπή Βραβείων.
Θα βραβευθούν οι τρείς (3) καλύτερες προτάσεις.Το πρώτο βραβείο ανέρχεται στο ποσό των 2000 ευρώ, το δεύτερο στο ποσό των 1600 ευρώ και το τρίτο στο ποσό των 1200 ευρώ.
Η συμμετοχή των ζωγράφων
Μέσω του διαγωνισμού, ο Δήμος Καρδίτσας αποβλέπει και στην κινητοποίηση του καλλιτεχνικού δυναμικού της περιοχής μας, με στόχο την ανάδειξη ενός έργου, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει σύμβολο του Δήμου μας. Το έργο αφορά στο ποδήλατο και τη χρήση του, που αποτελεί και ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου, τα οποία θέλει να αναδείξει ακόμα περισσότερο.
Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό καλούνται να φιλοτεχνήσουν ένα έργο με γενικότερο θέμα: Δήμος Καρδίτσας και ποδήλατο. Η προσέγγιση μέσα από τα μάτια του καλλιτέχνη.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι την 31η Ιουλίου 2017 να καταθέσουν στο πρωτόκολλο του Δήμου Καρδίτσας, (Αρτεσιανού 1, 2ος όροφος) το φάκελο υποψηφιότητάς τους, ο οποίος θα περιλαμβάνει φωτογραφία / φωτογραφίες του έργου ζωγραφικής, τα στοιχεία ταυτότητας του έργου, και μια σύντομη περιγραφή ή ένα σχόλιο της ιδέας του έργου, έως 200 λέξεις, το πτυχίο, αν υπάρχει, ένα σύντομο βιογραφικό και ένα αποδεικτικό κατοικίας.
Τα έργα τέχνης θα αξιολογηθούν από Επιτροπή Καλλιτεχνών για την ωριμότητα και την πρωτοτυπία της σύνθεσης, τη χρήση στοιχείων του Δήμου Καρδίτσας και του ποδηλάτου, καθώς και η καταλληλότητά του να αποτελέσει το σύμβολο της Καρδίτσας ως πόλης του ποδηλάτου, ενώ την ευθύνη της τελικής επιλογής θα έχει η Επιτροπή Βραβείων.
Τα τρία (3) καλύτερα έργα θα περιέλθουν στην κατοχή του Δήμου Καρδίτσας και θα φιλοξενηθούν στην Πινακοθήκη.
Το πρώτο βραβείο ανέρχεται στο ποσό των 1000 ευρώ, το δεύτερο στο ποσό των 800 ευρώ και το τρίτο στο ποσό των 600 ευρώ.
Η απονομή όλων των βραβείων θα πραγματοποιηθεί σε μια ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2017 στην Καρδίτσα, στην οποία θα γίνει η απονομή των βραβείων.
Η αναλυτική προκήρυξη του Διαγωνισμού Βαλταδώρου βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου www.dimoskarditsas.gov.gr .