Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Κ. Αγοραστός: «6 δις στην ελληνική γεωργία ακούν οι αγρότες κι 6 δις δεν βλέπουν…»

«Στη Θεσσαλία από την α’ φάση κατανομής του 37,1% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20στις περιφέρειες, αντιστοιχεί ένα ποσό 82 εκατομμυρίων ευρώ.Απ’ αυτά, το μόνο που σήμερα φαίνεται στον ορίζοντα είναι το ποσό για τους νέους αγρότες,ήτοι 25,5 εκατομμύρια ευρώ»

«Κανένα Μέτρο με επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει μέχρι σήμερα προκηρυχτεί παρά τις σχετικές εξαγγελίες.Οι προκηρύξεις μέτρων έχουν ουσιαστικά αντικατασταθεί από τις προδημοσιεύσεις.Είναι ένα νέο φαινόμενο αυτό:στρίβεινδια των προδημοσιεύσεων!»

«Οι νέοι αγρότεςκαιοι νέοι κτηνοτρόφοι, με τις σπουδές τους, τις εμπειρίες τους από την προηγούμενη ενασχόλησή τους σε άλλους τομείς της οικονομίας, αλλά και αξιοποιώντας την πείρα των παλιότερων, μπορούν να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο παραγωγής, εξωστρέφειας, καινοτομίας, στην αγροτική οικονομία της πατρίδας μας»«Ευρωπαϊκά κονδύλια 6 δις στην ελληνική γεωργία ακούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας και 6 δις δεν βλέπουν. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 ακούν και Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 δεν βλέπουν.Αλλά κι εμείς στις Περιφέρειες, για το 37,1% των πόρων του ΠΑΑ ακούμε, το 37,1% δεν το βλέπουμε».
Με τις φράσεις αυτές ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του ΠΑΑ 2014-20 κατά την ομιλία του σήμεραστην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ΠεριφέρειαΘεσσαλίας, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας με θέμα: «Αγροτική πολιτική της ΕΕ: Υφιστάμενες δυνατότητες και προοπτικές για την Ελλάδα και τη Θεσσαλία».
«Πραγματικά,αυτό που συμβαίνει δεν το χωρά ανθρώπινος νους: να υπάρχουν χρήματα, να «καίγεται» κυριολεκτικά ο αγροτικός τομέας αλλά και η ελληνική οικονομία γενικότερα για επενδύσεις,και τα κονδύλια αυτά να μένουν αναξιοποίητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Αγοραστός και έφερε ως παράδειγμα τουπομέτροτου ΠΑΑ για τους νέους αγρότες:
«Ενώ υποτίθεται από τη Μεγάλη Εβδομάδα έχει ανοίξει το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), στην πράξη αυτό δεν συμβαίνει κι έτσι δεν μπορούν να γίνουν αξιολογήσεις.
Έτσι, και η υλοποίηση τουυπομέτρουπηγαίνει πίσω, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να προκηρυχθούν τα σχέδια βελτίωσης που οδεύουν για το Φθινόπωρο».
Μιλώντας γενικότερα για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε:
-«Κανένα Μέτρο με επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει μέχρι σήμερα προκηρυχτεί παρά τις σχετικές εξαγγελίες.
-Οι προκηρύξεις μέτρων έχουν ουσιαστικά αντικατασταθεί από τις προδημοσιεύσεις.
Είναι ένα νέο φαινόμενο αυτό:στρίβεινδια των προδημοσιεύσεων!
-Οι μέχρι τώρα πληρωμές αφορούν ουσιαστικά ανειλημμένες υποχρεώσεις από το προηγούμενο ΠΑΑ και την εξισωτική.
Η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και το γεγονός ότι οι ως τώρα πληρωμές αφορούν μονόπλευρα συγκεκριμένα Μέτρα, θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με απλά λόγια: κάθε μέρα που περνά αυξάνεται ο κίνδυνος να χάσουμε πόρους.
-Για παράδειγμα, στη Θεσσαλία από την α’ φάση κατανομής του 37,1% των πόρων του ΠΑΑ στις περιφέρειες, αντιστοιχεί ένα ποσό 82 εκατομμυρίων ευρώ.
Απ’ αυτά, το μόνο που σήμερα φαίνεται στον ορίζοντα είναι το ποσό για τους νέους αγρότες, ήτοι 25,5 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλά κι αυτό, αν και όταν δεήσουν να ανοίξουν το πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων…»
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε ακόμη στηνιτρορύπανσηαλλά και το ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οιαιρεσιμότητεςώστε να προχωρήσουμε στα αρδευτικά έργα που είναι ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλία, και προανήγγειλε ότιόλααυτά τα ζητήματα, τα οποία έθεσε πριν λίγο καιρό στονΕπίτροπο Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ κ.ΦιλΧόγκανστην ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών, προτίθεται να τα θέσει και στη συνάντηση που έχουν ζητήσει οι Περιφερειάρχες με τον Πρωθυπουργό.
«Ας ελπίσουμε ότι η χώρα μας δεν θα χάσει αυτήν την ιστορική ευκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και πρόσθεσε:
Γιατί είναι όντως ιστορική ευκαιρία να μη χαθεί αυτό το ενδιαφέρον που παρατηρείται για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα – ιδίως από νέους ανθρώπους.
Γιατί οι νέοι, οι νέοι αγρότες, οι νέοι κτηνοτρόφοι, με τις σπουδές τους, τις εμπειρίες τους από την προηγούμενη ενασχόλησή τους σε άλλους τομείς της οικονομίας, αλλά και αξιοποιώντας την πείρα των παλιότερων, αυτοί μπορούν να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο παραγωγής, εξωστρέφειας, καινοτομίας, στην αγροτική οικονομία της πατρίδας μας».