Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

23 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου «Σημεία Ανάγνωσης»

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.
Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, θα γιορτάσουν φέτος μ’ ένα ξεχωριστό τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, συμμετέχοντας σ’ ένα Πανελλαδικό Πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από τις 24 Απριλίου έως και τις 14 Μαΐου.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος προσκαλεί σχολεία, βιβλιοθήκες, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και άλλους φορείς να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σημεία Ανάγνωσης», υλοποιώντας μία ξεχωριστή σειρά
δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες! Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα αποσταλούν ταχυδρομικά από κάθε γωνιά της χώρας στο νέο σπίτι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να συνθέσουν την έκθεση «Σημεία Ανάγνωσης» που θα εγκαινιαστεί εκεί στις 15 Ιουνίου 2017.
Τι διαβάζουμε;
Γιατί διαβάζουμε;
Πώς διαλέγουμε τι θα διαβάσουμε;
Πού βρίσκεται ο αγαπημένος μας χώρος ανάγνωσης;
Πότε είναι η στιγμή που γινόμαστε αναγνώστες;
Ποιες είναι οι αναμνήσεις μας από τα βιβλία που διαβάσαμε;
Απαντήσεις - σημεία πάνω σε έναν χάρτη που μας περιγράφει ως αναγνώστες.
«Σημεία Ανάγνωσης» είναι μια έκθεση που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος που συνδέεται νοηματικά με το θέμα της καλοκαιρινής εκστρατείας του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών "Περιπέτειες από σημείο σε σημείο" και αποτελεί μια εγκατάσταση - έκθεση αναγνωστικών εμπειριών και συμπεριφορών παιδιών και ενηλίκων.
Το υλικό της έκθεσης θα προκύψει από εργαστήρια καταγραφής αναγνωστικών εμπειριών που θα πραγματοποιηθούν με αφετηρία την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου από 24 Απριλίου ως 14 Μαΐου στις βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών βιβλιοθηκών, όπως επίσης και από ερωτηματολόγια που θα απευθύνονται σε στοχευμένο κοινό ενηλίκων.
Το πρόγραμμα οργανώνεται γύρω από έξι ενότητες οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις όψεις της ανάγνωσης ως εμπειρία και ως περιεχόμενο, αναδεικνύοντας τί, πού, πώς, πότε και γιατί διαβάζουμε. Απευθύνεται σε διαφορετικές ηλικίες με κείμενα διαφορετικής δυσκολίας, παροτρύνοντας μικρούς και μεγάλους να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις με ένα κείμενο, μια ζωγραφιά, μια φωτογραφία ή ένα βίντεο.
Εκπαιδευτικοί, βιβλιοθηκονόμοι, εμψυχωτές κ.ά που επιθυμούν να διοργανώσουν το δημιουργικό εργαστήριο “Σημεία Ανάγνωσης” στην κοινότητα τους παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα συμπληρώνοντας την φόρμα στον σύνδεσμο http://bit.ly/2pUnzeU.
Οι παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας καλούν όλα τα παιδιά της πόλης μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής να συμμετάσχουν στις δράσεις, σχολεία, εκπαιδευτικούς, αλλά και ιδιώτες που τους αρέσει το διάβασμα να μας περιγράψουν τις αναγνωστικές τους συνήθειες, να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο που θα τους δώσουμε και να μας αφηγηθούν το πώς ένα βιβλίο έδωσε λύση σε κάποιο πρόβλημά τους ή άλλαξε τον τρόπο σκέψης τους, τη συμπεριφορά τους κλπ.

Ας δείξουμε για άλλη μια χρονιά ότι η πόλη μας αγαπάει το βιβλίο!!!