Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

Κ. Αγοραστός στο Κιλελέρ: Επιτάχυνση της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 και κατάργηση τώρα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

«Ανεπίτρεπτη η καθυστέρηση στο ΠΑΑ, στις περιφέρειες που καλούνται να διαχειριστούν τι 37,1% των πόρων εκχωρήθηκε μέχρι τώρα μόνο ένα μέτρο»

Περιφέρεια – πρότυπο η Θεσσαλία στον αγροτικό τομέα
Επί αιρετής Περιφέρειας
-Αυξήθηκαν κατά 500% οι εξαγωγές νωπών φρούτων
-Υλοποιήθηκαν έργα, δράσεις και επενδύσεις προϋπολογισμού 392 εκατ. ευρώ
-Έχουν δεσμευτεί σε πρώτη φάση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από το νέο ΠΑΑ
-Οι πιλοτικές πρωτοβουλίες στη φυτοπροστασία και στη διαχείριση κρίσεων επεκτείνονται σ’ ολόκληρη τη χώρα«Ένας ανεπτυγμένος αγροτικός τομέας με τους παραγωγούς οικονομικά ισχυρούς στη γη και τα κοπάδια τους σε μια ευημερούσα Θεσσαλία είναι η μεγαλύτερη δικαίωση για εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους πριν από 107 χρόνια», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του σήμερα στον εορτασμό της 107ης επετείου από την εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ.
Ο κ. Κ. Αγοραστός ξεκίνησε την ομιλία του για την εξέγερση του Κιλελέρ χρησιμοποιώντας μία φράση του αείμνηστου Κωστή Μοσκώφ «Μια παλιά ιστορία, επιμόνως σύγχρονη», ενώ εξιστορώντας πως μια αλλαγή στο φορολογικό σύστημα της εποχής εκείνης επιβάρυνε τη θέση των κολίγων με ευνοημένους τους τσιφλικάδες και με χαμένο το Δημόσιο αφού τα φορολογικά έσοδα περιορίστηκαν στο 1/3, είπε με νόημα:
«Ακούγοντάς το αυτό είμαι βέβαιος ότι το μυαλό όλων σας πηγαίνει στις εξωπραγματικές, τις εξοντωτικές, όπως εσείς οι αγρότες έχετε χαρακτηρίσει, επιβαρύνσεις που είναι ήδη πραγματικότητα με το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα.
Στην ουσία, βεβαίως, και οι ασφαλιστικές εισφορές, μια μορφή φορολογικής επιβάρυνσης είναι και πάντως καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα: ο αγρότης να μοιράζεται ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής, της σοδειάς του με το κράτος – ακόμη και το 60%.
Και πραγματικά είναι εύλογο το ερώτημα: Οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αξίζουν αυτήν την επιβάρυνση; Θεωρώ ότι όλοι μας γνωρίζουμε την απάντηση. Το κράτος λείπει εκεί που χρειάζεται (για παράδειγμα στην υγεία) και περισσεύει εκεί που δεν χρειάζεται».
Ο κ. Κ. Αγοραστός ονομάτισε ως ένα από τα πλέον κραυγαλέα και προκλητικά παραδείγματα τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τις οποίες ανέφερε
«Ενώ το Δημόσιο θεσμοθέτησε πριν από 6 χρόνια τις αιρετές Περιφέρειες, ενώ δηλαδή έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός -θυμίζω ότι όλες οι ώριμες δημοκρατίες του πλανήτη έχουν ισχυρούς θεσμούς περιφερειακής διακυβέρνησης -, ταυτόχρονα έκανε ένα βήμα προς τα πίσω με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ένα θεσμό από τη ναφθαλίνη.
Και όχι μόνο θέσπισε τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αλλά αρκετές διευθύνσεις τους έχουν περίπου το ίδιο αντικείμενο με αυτές των αιρετών Περιφερειών. Αναφέρω συγκεκριμένα αυτές που αφορούν τους αγρότες όπως είναι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, η Διεύθυνση Υδάτων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
Έτσι, πρόσθεσε ένα ακόμη παντελώς άχρηστο επίπεδο στη δημόσια διοίκηση με ότι αυτό συνεπάγεται σε επιπλέον χρόνο και κόπο, άρα ταλαιπωρία, για τους πολίτες και εν προκειμένω τους ανθρώπους της παραγωγής.
Το ακόμη χειρότερο είναι ότι σε μια εποχή που το Δημόσιο έχει αδειάσει λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων και οι προσλήψεις γίνονται – όταν γίνονται –με το σταγονόμετρο, διατηρούνται υπάλληλοι σε υπηρεσίες χωρίς αντικείμενο ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν νευραλγικές υπηρεσίες για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που δεν έχουν επαρκές προσωπικό. Το παράδειγμα των Κτηνιατρικών υπηρεσιών δεν είναι το μόνο αλλά είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό».
πλήρες κείμενο