Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Τι είναι η φυματίωση; Χρήσιμες πληροφορίες, ερωτήσεις και απαντήσεις



Η παγκόσμια μέρα της φυματίωσης πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 24 Μαρτίου,σηματοδοτώντας τη μέρα του 1822 όταν ο Δρ.Robert Koch ανακοίνωσε την ανακάλυψη του βακτηρίου που προκαλεί τη φυματίωση. Το πρόβλημα της φυματίωσης είναι παγκόσμιο.
Κάθε χρόνο, περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν από φυματίωση (TB) και 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την λοιμώδη αυτή αερομεταφερόμενη ασθένεια. Η φυματίωση είναι ιάσιμη, ωστόσο η ανεπαρκής παγκόσμια ανταπόκριση απέναντι στη νόσο, της επέτρεψε να ανακάμψει και μάλιστα στην πολυανθεκτική μορφή της. Περίπου μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR-TB) προκύπτουν κάθε χρόνο και καταγράφονται σε όλες σχεδόν τις χώρες στον κόσμο, με τις πλέον δύσκολες προς θεραπεία μορφές να καταγράφονται σε 100 χώρες. Σήμερα αυτά τα θανατηφόρα στελέχη πολυανθεκτικής φυματίωσης εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πολυανθεκτική μορφή της ασθένειας σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.
Η φυματίωση είναι μια σοβαρή νόσος που οφείλεται στο βακτηρίδιο Mycobacterium Tuberculosis ή μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Η μετάδοση της νόσου γίνεται αερογενώς με τον βήχα, την ομιλία, το γέλιο, το φτέρνισμα, το τραγούδι ή μετά από στενή επαφή με πάσχοντα. Η φυματίωση μεταδίδεται με την εισπνοή σταγονιδίων, στα οποία αρκεί ένας πυρήνας σταγονιδίων που περιέχει μόλις 3 λοιμογόνα βακτήρια. Η λοιμογόνος αυτή δόση είναι εξαιρετικά μικρή, αν λάβει κανείς υπόψη ότι για τη μετάδοση των περισσότερων λοιμωδών νόσων απαιτούνται περισσότερα από 1.000 βακτήρια. Ο βήχας και το φτέρνισμα αποτελούν το σημαντικότερο τρόπο μετάδοσης, καθώς τα βακτήρια παραμένουν για ώρες στον αέρα μέσα σε μικροσκοπικά σταγονίδια. .....................