Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Η «ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ» ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΛΗΔΑ-ΞΕΝΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΚΕ

Για μια ακόμη φορά έρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για την αποποινικοποίηση της κάνναβης για ιατρική χρήση και το πλαίσιο στο οποίο κάτι τέτοιο είναι θα μπορέσει να είναι δυνατό. Μάλιστα πρόσφατα έγινε και σχετική εκδήλωση και στην Καρδίτσα.
Σίγουρα δεν είναι κάτι νέο, καθώς εδώ και παρά πολλά χρόνια προσπαθεί να ζυμωθεί στην κοινωνία η αθωότητα της κάνναβης. Τα ιδεολογήματα που προβάλλονται αρχίζουν από μια στρεβλή θεώρηση, ότι η κάνναβη είναι ένα βοτάνι με ιδιότητες που υπερκαλύπτουν φάρμακα που ήδη υπάρχουν και χρησιμοποιούνται για διάφορες ασθένειες ή ότι η χρήση της δεν έχει επιδράσεις εντονότερες από αυτές του αλκοόλ ή του τσιγάρου. Όμως τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά!!!
Πριν οτιδήποτε άλλο, τι είναι και πως δρα η κάνναβη;
Η κάνναβη ανήκει στην κατηγορία των ψυχεδελικών ναρκωτικών, με δραστική ουσία την τετραϋδροκανναβιόλη (THC). Με τη χρήση της κάνναβης η THC, που είναι ιδιαίτερα λιποδιαλυτή, εισέρχεται γοργά στον εγκέφαλο, όπου αποθηκεύεται για εβδομάδες συνεχίζοντας τη βλαπτική της δράση. Ως παραισθησιογόνο επιδρά στον μηχανισμό αντίληψης των ερεθισμάτων. Έτσι ο χρήστης δεν μπορεί να φιλτράρει τα ερεθίσματα(αδυναμία αντίληψης τόπου και χρόνου), διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, γεγονός που οδηγεί σε αποδιοργάνωση των ψυχικών λειτουργιών. Ενώ ακόμη και με την πρώτη χρήση οι έντονες παραισθήσεις προκαλούν ψυχωτικές εκδηλώσεις, η επαναλαμβανόμενη χρήση σε συνδυασμό με την παραμονή στον οργανισμό της ουσίας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να καταστήσει τις ψυχώσεις αυτές μόνιμες.
Από την όλη δράση της κάνναβης στον οργανισμό η ικανότητα αντίληψης και αντίδρασης διαστρεβλώνεται ανάμεσα σε υπερδιέγερση και απάθεια.
Άραγε πόσο αθώα είναι η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μελετήσει με ομάδα εργασίας την χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς στις τωρινές συνθήκες;
Σίγουρα η αντιμετώπιση στο πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά και συνολικά των φαινομένων που επηρεάζουν τη ζωή και δράση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αποτελεί αποτέλεσμα της πολιτικής θεώρησης απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή με την υπερθεμάτιση απέναντι στο διαχωρισμό σε «μαλακά» και «σκληρά» ναρκωτικά και την στήριξη της νεολαίας του σε κάθε είδους «ναρκοφεστιβάλ!!!
Σε συνθήκες διευρυμένης καπιταλιστικής κρίσης, υψηλών ποσοστών ανεργίας, που χτυπά ιδιαίτερα τους νέους, και εν αναμονή νέων δυσβάσταχτων μέτρων που έρχονται να προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα η συζήτηση για την «ιατρική κάνναβη» τώρα, για την ελεύθερη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ανεξάρτητα από τη χημική σύνθεση και τη φαρμακολογική τους δράση, όπως και ο «Κώδικας Ναρκωτικών» και η γενική υποβάθμιση της πρόληψης και της απεξάρτησης, δεν μπορεί να είναι αθώα.
Δεν υπάρχουν «σκληρά» και «μαλακά» ναρκωτικά, υπάρχουν ναρκωτικά! Όλες οι εξατησιογόνες ουσίες, είναι μια ανελεύθερη επιλογή που καταλήγει στην υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής καταστροφικού για το άτομο, αλλά βολικό για το σύστημα, με χαρακτηριστικό στοιχείο τη φυγή και τη παραίτηση.
Η σημασία του αποχαρακτηρισμού της κάνναβης και τα επακόλουθα μία τέτοιας κίνησης μπορούν να παρατηρηθούν σε όλες εκείνες τις χώρες, τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ, που έχουν περάσει ανάλογους νόμους. Η ευρεία προπαγάνδα γύρω από την «ιατρική χρήση» της κάνναβης έχει αξιοποιηθεί σε όλες τις χώρες ως «όχημα» για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Για καμία ασθένεια και σε καμία περίπτωση η κάνναβη δεν προτείνεται ως «φάρμακο επιλογής». Ακόμη και για την ανακούφιση του πόνου, οι επιστημονικές έρευνες αναφέρονται σε ισχυρά παυσίπονα.
Το ΚΕΘΕΑ επισημαίνει ότι παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η κοινωνική αποδοχή μιας ουσίας αυξάνουν την κατανάλωσή της. Ενώ, τυχόν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει την κάνναβη μακροπρόθεσμα θα επηρεάσουν τα πρότυπα χρήσης του πληθυσμού και ιδίως τους εφήβους και τους νέους. Είναι σημαντικό ότι ένα στα 9 άτομα που δοκιμάζουν κάνναβη αναπτύσσουν εξάρτηση από αυτήν (1 προς 6 στους εφήβους)! Επίσης,   στην Ευρώπη η κάνναβη είναι η ουσία για την οποία ζητούν θεραπεία όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, δηλαδή 8 στα 10 άτομα κάτω των 20 ετών. Σε όσες Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν νομιμοποιηθεί προγράμματα «ιατρικής» χρήσης της κάνναβης, αποτελούν σημαντική πηγή παράνομης χρήσης, καθώς το 66% των 16χρονων μαθητών κάνει χρήση κάνναβης, και από αυτούς ο  1 στους 3 έχει κάνει χρήση κάνναβης με ιατρική συνταγή που έχει συνταγογραφηθεί για κάποιον άλλο. (Έκθεση του EMCDDA 2015 και Ετήσια Έκθεση 2016 Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών).
Το πόρισμα της ομάδας εργασίας μιλά για ανάγκη διερεύνησης των ιδιοτήτων της κάνναβης και καταλήγει: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύεται να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος». Όμως, το ισχύον νομοθετικό καθεστώς της χώρας μας ήδη επιτρέπει και ρυθμίζει τόσο την παραγωγή όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς - όταν κι όποτε κρίνεται αναγκαίο από την επιστημονική κοινότητα - προβλέποντας για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο, όπως εξάλλου συμβαίνει για όλα τα ναρκωτικά. Άρα, προς τι η ανάγκη αλλαγής του, εφόσον το κράτος θα μπορούσε κάτω από τον έλεγχό του να παρέχει συγκεκριμένες ποσότητες.
Στις αρχές του Μάρτη, 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν να μας λύσουν και αυτό το ερώτημα μιλώντας για ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να πάψει το κρατικό μονοπώλιο, καθώς: «Η καλλιέργεια της ινδικής κάνναβης για ιατρική χρήση στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλει θετικά στην αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και μεταποίησης, την ενίσχυση των εξαγωγών και τη μερική οικονομική ανακούφιση των ασφαλιστικών ταμείων από την επιβάρυνση των ακριβών συνταγογραφούμενων φαρμάκων της κλασικής φαρμακοβιομηχανίας»!
Είναι πρόκληση να επικαλούνται οι βουλευτές της κυβέρνησης για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, την ανακούφιση των ασφαλιστικών ταμείων, όταν η πολιτική τους: Αβαντάρει με όλα τα μέσα την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος, ξεκληρίζοντας στρατιές αγροτών. Ξεπαστρεύει ασφαλιστικά ταμεία. Πριμοδοτεί την άνευ όρων εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου και την ασύδοτη δραστηριότητα των φαρμακοβιομηχανιών. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ετοιμάζουν νέα σκληρά και απάνθρωπα μέτρα για τη ζωή του λαού. Η υλοποίηση των μακροχρόνιων σχεδιασμών του κεφαλαίου διαχρονικά συνοδεύεται από την προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών, ως όπλο κοινωνικού ελέγχου και φαρμακευτικής καταστολής.
Το ΚΚΕ πιστεύει ότι πάλη ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση είναι συνολική πάλη του λαϊκού κινήματος για την εξάλειψη των συνθηκών που τις γεννά.
Ο αποκλεισμός, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των Δημόσιων Δομών Υγείας, η καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία  για την «ιατρική» χρήση των ναρκωτικών σε προσωπικό επίπεδο, αλλά έναυσμα για συλλογική πάλη ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που από τη μία έχουν αποδημήσει τις Δημόσιες  Δομές και από την άλλη στηρίζουν τον «Κώδικα Ναρκωτικών».

Μόνο μέσα από την οργανωμένη και συντονισμένη δράση εργατών – αυτοαπασχολούμενων – αγροτών – νεολαίας – γυναικών, της Κοινωνικής Συμμαχίας, μπορεί να γινεί η ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασής βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας που δεν «χωρούν» σε ιδεολογήματα και εξαρτήσεις!