Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Απάντηση του επιτρόπου Johannes Hahn στην επιστολή του Ν. Ανδρουλάκη για τις Τουρκικές προκλήσεις

Ο επίτροπος Johannes Hahn, υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης, απάντησε στην επιστολή του Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη, στις 31.1.2017 με θέμα τις Τουρκικές προκλήσεις.
Συγκεκριμένα, καλεί την Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων καλής γειτονίας καθώς και του σεβασμού στις εσωτερικές δικαστικές διαδικασίες των κρατών μελών.
Επιπρόσθετα, ο Επίτροπος Hahn σημειώνει ότι, με δεδομένη την μαζική κλίμακα των μέτρων που υιοθέτησε η Τουρκική κυβέρνηση στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Τουρκία να τηρήσει τα υψηλοτέρα πρότυπα όσον αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προάσπισης των βασικών ελευθερίων.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του επιτρόπου Johannes Hahn, υπεύθυνου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης στον Νίκο Ανδρουλάκη:
Αγαπητέ κύριε Ανδρουλάκη,
Σας ευχαριστώ για την από 31 Ιανουαρίου 2017 επιστολή σας, σχετικά με τα γεγονότα που σχετίζονται με την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει Τούρκους Στρατιωτικούς από την Ελλάδα στην Τουρκία. 
Αποφάσεις έκδοσης εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Κρατών Μελών και κάθε αίτημα έκδοσης που υποβάλλεται σε Κράτος Μέλος, εξετάζεται από την καθορισμένη αρμόδια εθνική υπηρεσία, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Συνεπώς, η Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα να επέμβει ή να σχολιάσει αποφάσεις των δικαστικών αρχών των Κρατών Μελών.
Έχοντας υπόψη τη μεγάλη κλίμακα και το συλλογικό χαρακτήρα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την Τουρκική κυβέρνηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Τουρκία, να τηρεί, ως υποψήφια χώρα, τα υψηλότερα στάνταρ κράτους δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.  Η Επιτροπή καλεί την Τουρκία να τα σεβαστεί πλήρως και κάτω από όλες τις συνθήκες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στο να συνεχίσει να εργάζεται μαζί με μία δημοκρατική, ανοικτή και σταθερή Τουρκία, για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις. Αναμένουμε από την Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις ευθύνες που πηγάζουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας. Αναμένουμε επίσης την Τουρκική Κυβέρνηση να σεβαστεί τις δικονομικές διαδικασίες των Κρατών Μελών. 
Με εκτίμηση
Η επιστολή του Νίκου Ανδρουλάκη που στάλθηκε στις 31.01.2017:
Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να υπογραμμίσω τις επιπτώσεις της μη έκδοσης Τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα και την Γερμανία αντίστοιχα προς την Τουρκία.
Η συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσων κατηγορούνται από την Τουρκική κυβέρνηση για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, έχει επανειλημμένα καταγραφεί και από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα αλλά και από τις πλέον έγκυρες διεθνείς ΜΚΟ με αντικείμενο την προστασία από τα βασανιστήρια.
Κατά συνεπεία, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι την προηγουμένη εβδομάδα, το ανώτατο Ελληνικό δικαστήριο, ο Άρειος Πάγος, απέρριψε το αίτημα έκδοσης 8 Τούρκων αξιωματικών με το σκεπτικό ότι δεν εξασφαλίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις φυσικής προστασίας τους στην Τουρκία. Επιπρόσθετα, 40 Τούρκοι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Γερμανία και οι υποθέσεις τους βρίσκονται υπό εξέταση από τις αρμόδιες αρχές.
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 υπήρξε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων από στολίσκο πολεμικών πλοίων στα οποία επέβαινε σχεδόν το σύνολο της φυσικής ηγεσίας των Τουρκικών ενόπλων δυνάμενων. Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 κατεγράφησαν 21 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, του FIR Αθηνών και των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.
Είναι προφανές ότι αυτές οι ενέργειες αποτελούν προσχεδιασμένες προκλητικές πράξεις συνδεόμενες άμεσα με την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς. Σημειώνεται ότι, αυτές τις μέρες, συμπληρώνονται 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων, όταν και οι δύο χώρες έφτασαν λίγο πριν τη σύρραξη.
Ταυτόχρονα, την προηγουμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κ. Φικρί Ισίκ, ζήτησε από τις Γερμανικές αρχές να απορρίψουν τα αιτήματα ασύλου των 40 τούρκων στρατιωτικών, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση οι σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία θα επιδεινωθούν. 
Είναι προφανές ότι η Τουρκία, ως απάντηση στις αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης, έχει επιλέξει τον δρόμο της κλιμάκωσης ενεργειών και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Ταυτόχρονα, η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι η πολιτική του κατευνασμού οδηγεί τον κ. Ερντογάν όχι σε συμμόρφωση αλλά σε περεταίρω αποθράσυνση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να καταγγείλει τον καιροσκοπισμό του κ. Ερντογάν και να τον ανακαλέσει στον δρόμο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ κρατών.
Με βάση τα ανωτέρω, σας ζητώ να αναλάβετε θετική δράση, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, για να υπενθυμίσετε στις Τουρκικές αρχές τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας που έχει αναλάβει.