Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Εκδήλωση του Europe Direct Περιφερείας Θεσσαλίας για εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας

Στις 21 Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται η Παγκόσμια Hμέρα Μητρικής Γλώσσας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO τον Νοέμβριο του 1999 και τιμάται κάθε χρόνο από το Φεβρουάριο του 2000. 

Στόχος είναι η προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και η διάσωση των γλωσσών που τείνουν να εξαφανιστούν. Αφορμή γι’ αυτή την απόφαση στάθηκε η σφαγή της Ντάκα το 1952, όταν φοιτητές του ανατολικού Πακιστάν (σημερινού Μπαγκλαντές) ξεσηκώθηκαν για να εμποδίσουν την κατάργηση της γλώσσας τους μπενγκάλι και την αντικατάστασή της από την επίσημη Ουρντού του Πακιστάν. Η Αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα.

Η UNESCO τονίζει, ότι σχεδόν οι μισές από τις περίπου 6.000 ομιλούμενες σήμερα γλώσσες κινδυνεύουν να περιοριστούν ή ακόμη και να εξαφανιστούν σε πολλά σημεία του πλανήτη. Για τον λόγο αυτό, η προστασία τους έχει αναχθεί σε βασικό της στόχο. Άλλωστε, όπως έχει συχνά ειπωθεί, η γλώσσα είναι το πιο δυνατό εργαλείο για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε εθνότητας.

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή17/2/2017 σε χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, ημερίδα με θέμα «Προσφυγικές ροές και διδασκαλία της Μητρικής Γλώσσας. Καλές πρακτικές και προβλήματα».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» και του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Υπεύθυνη κα Παπαδοπούλου Μαρία). Συνδιοργανωτές το Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Δίκτυο των Τ4Ε Αθμιας Εκπ/σης Μαγνησίας και Βθμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας, το Γραφείο Σχολικής Πρακτικής του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Υπεύθυνος κ. Χανιωτάκης), η ΑΡΣΙΣ, η Ύπατη Αρμοστεία, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας, τα 16ο - 30ό Δημοτικά Σχολεία Βόλου και το 9ο Γυμνάσιο Βόλου και το Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
πλήρες κείμενο