Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το σύνθημα της Παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου. Μπορούμε με υγιεινές επιλογές, σωστή διατροφή, να προλάβουμε

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Ο καρκίνος αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου στη χώρα μας μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μείζον εθνικό αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έως το 2030 εκτιμάται ότι οι θάνατοι, συνεπεία του καρκίνου, θα αγγίξουν τα 11 εκατομμύρια. Αριθμοί που κατατάσσουν τον καρκίνο ως τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, μετά τις καρδιοπάθειες.
Η αντιμετώπιση της ασθένειας είναι ένας αγώνας δύσκολος και μακρύς. Γι’ αυτό και με το σύνθημα της εκστρατείας «Μπορούμε!», που είναι για την τριετία 2016-2018, ο στόχος είναι να ενημερωθούμε για την ασθένεια χωρίς φόβο και προκαταλήψεις, μεταφέροντας το ουσιώδες μήνυμα της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της θεραπείας και της ανακουφιστικής φροντίδας.
Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί σημαντικό μέτρο πρόληψης του καρκίνου, αφού το 90% των περιστατικών καρκίνου των πνευμόνων οφείλεται αποκλειστικά στις επιπτώσεις από το κάπνισμα.
Ο αριθμός των καπνιστών, μάλιστα, είναι τέτοιος που πλέον το κάπνισμα χαρακτηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του μεγέθους του προβλήματος: τα επόμενα 25 χρόνια εκτιμάται ότι ο ετήσιος αριθμός θανάτων από το κάπνισμα, θα αγγίξει τα 10 εκατομμύρια. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και μη καπνιστές εξαιτίας των νόσων που προκλήθηκαν από την έκθεση στον καπνό τσιγάρων. ......................