Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

«ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Σ/ Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ , ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ»

Σε δύο πολύ σημαντικές καινοτομίες τις οποίες εισάγει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, έρευνας και Θρησκευμάτων «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις», εστίασε την τοποθέτηση της στην Ολομέλεια της Βουλής , η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου.

 Αναλυτικότερα, η βουλευτής αναφέρθηκε στη πολιτική βούληση του Υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση της εκμάθησης των ξένων γλωσσών στο σχολείο με στόχο  την απόκτηση  Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, τονίζοντας το μεγάλο όφελος για   μαθητές και  γονείς. Παράλληλα επεσήμανε την σπουδαιότητα της εισαγωγής του θεσμού των ηλεκτρονικών εξετάσεων που θα καταστήσει αξιόπιστο και ανταγωνιστικό το κρατικό σύστημα πιστοποίησης ξένων γλωσσών απέναντι στα ξένα συστήματα.
Στη συνέχεια η κ. Κατσαβριά εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν  στις δημόσιες βιβλιοθήκες  και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Ρυθμίσεις που επιβεβαιώνουν τη σταθερή πολιτική βούληση της Κυβέρνησής  για μια σύγχρονη , ορθολογική , ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εθνική  πολιτική στον χώρο των βιβλιοθηκών και του βιβλίου. Χρόνια και πάγια  αιτήματα ικανοποιούνται με τη σύσταση του Εθνικού Δικτύου Βιβλιοθηκών ,ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία επιμέρους νομοθετημάτων στο πλαίσιο ενός νόμου για όλες τις   κατηγορίες βιβλιοθηκών( σχολικές, δημοτικές, ερευνητικές, ακαδημαϊκές και άλλες) καθώς και τη δημιουργία συνεργειών, που θα εξασφαλίζουν την παροχή υπηρεσιών βιβλιοθήκης σε ολόκληρη τη χώρα και στον πληθυσμό της. Ανοίγεται   η προοπτική, οι υπηρεσίες όλων των βιβλιοθηκών, που θα συμμετέχουν στο Εθνικό Δίκτυο, να έχουν τη δυνατότητα εναρμόνισης με τα διεθνή πρότυπα και τις καλές διεθνείς πρακτικές. Η μόρφωση και η εκπαίδευση των Ελλήνων, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, τόνισε, προϋποθέτουν μια εθνική πολιτική για το βιβλίο, τις βιβλιοθήκες και τη φιλαναγνωσία  
Η βουλευτής υπογράμμισε επίσης την ανάγκη μετεξέλιξης του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών ως διυπουργικού οργάνου, το οποίο θα συγκροτήσει μια ενιαία πολιτική για τις βιβλιοθήκες συνολικά, προκειμένου να υπάρξει κοινή στρατηγική, εξοικονόμηση πόρων και αποφυγή επικάλυψης δράσεων.

Κλείνοντας την τοποθέτηση της η κ. Κατσαβριά επεσήμανε ότι μια εθνική πολιτική για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πατρίδας μας, πολύ περισσότερο τώρα που ταλανίζεται ακόμα από την πολύχρονη κρίση.