Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

ΕΜΕΙΣ (ΣΥΡΙΖΑ) ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ…

Σπύρος Λάππας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας

«Τριών χρη μεμνήσθαι του αγαθού άρχοντα: ανθρώπων άρχειν, κατά νόμον άρχειν και ουκ αεί άρχειν»(=ο καλός άρχοντας έχει ηθική υποχρέωση να θυμάται τρία πράγματα: 1ον ότι εξουσιάζει ανθρώπους, άρα πρέπει να είναι ανθρωπιστής, 2ον ότι εξουσιάζει σύμφωνα με το νόμο, άρα δεν πρέπει να κάνει αυθαιρεσίες, και 3ον ότι δεν θα εξουσιάζει για πάντα, άρα μία μέρα θα πάει σπίτι του και η εξουσία του θα λάβει τέλος).

Μέσα σε συνθήκες κρεοπωλείου και με το κεφάλι πάνω στον πάγκο του χασάπη, ο ΣΥΡΙΖΑ, δύο χρόνια τώρα, προσπαθεί να επιβάλλει ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, έχοντας ως προτεραιότητά του την προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης. Απέναντί του έχει τερατώδεις δυνάμεις που τον πολεμούν διαρκώς με λύσσα και  ασύστολα, μάλιστα με τρόπους και μέσα ασύμμετρα, τόσο  από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό.  
 Από την πρώτη μέρα ανάληψης της κυβερνητικής ευθύνης, η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει απέναντί της εχθρούς σε όλα τα επίπεδα: την οικονομική ελίτ της Ευρώπης, που ακούει Αριστερά και βγάζει σπυράκια, την οικονομική ολιγαρχία στη χώρα, που ήταν συνηθισμένη να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς κανένα φραγμό, χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς τήρηση κανενός νόμου, χωρίς ουσιαστικά να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού έβρισκε εύκολο τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους, πολλές φορές σκανδαλώδεις, και το σύνολο των ΜΜΕ, των οποίων οι ιδιοκτήτες για δεκαετίες δεν πλήρωναν ούτε ευρώ για τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, που είναι δημόσιο αγαθό, ενώ ελάμβαναν εκατοντάδες εκατομμύρια δάνεια χωρίς καμία εγγύηση και εξασφάλιση, σήμερα δανεικά και αγύριστα. Όταν την ίδια στιγμή ένας μικρός ή μεσαίος επιχειρηματίας ή έμπορος, για να εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό, έπρεπε να παράσχει εμπράγματη ασφάλεια (υποθήκες) επί ακινήτων τόσο του ιδίου, όσο και από το σόι του ολόκληρο, με αποτέλεσμα να σβήνει η επιχείρησή του στις μυλόπετρες της διαπλοκής και της ρεμούλας.
Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απέναντί του ένα πολιτικό σύστημα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), που από την πρώτη στιγμή το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι με ποιο τρόπο θα επανέλθουν στους κυβερνητικούς θώκους, χωρίς να έχουν ζητήσει ούτε μία συγγνώμη για τις καταστροφές που επέφερε η πολιτική τους τα τελευταία χρόνια. Εξαφάνιση του 25% του εθνικού πλούτου, ανεργία στο 27%, μετανάστευση και φυγή των νέων, κυρίως επιστημόνων, στο εξωτερικό, κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων, ανομία στο τηλεοπτικό τοπία (για 27 χρόνια παρανομία, χωρίς να πληρώσουν ούτε ευρώ οι καναλάρχες), αφού λειτουργούσαν τα κανάλια  τους χωρίς άδεια, στήσιμο του τριγώνου της διαπλοκής μεταξύ πολιτικού συστήματος, τραπεζών και ΜΜΕ, όπως αποδεικνύεται από το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, το οποίο ήδη ξεσκονίζεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς.
Και σήμερα; Οι ηγεσίες των δύο αυτών κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μας κουνάνε και το δάκτυλο, ποιους, εμάς του ΣΥΡΙΖΑ, που μας έχουν γυρίσει ανάποδα και δεν μπορούν να βρουν το παραμικρό εδώ και δυο χρόνια διακυβέρνησής μας. Ακούς τον Κυριάκο και καταλαβαίνεις τι θα γίνει, αν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας!! Ακούς τη Φώφη και, αν δεν ήξερες, θα νόμιζες ότι κρατά τη ρομφαία  της κάθαρσης, της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της πολέμιας της διαπλοκής!! Ποιοι; Αυτοί που δεν έχουν κάνει καμία αυτοκριτική για τα χονδρά (η επιεικέστερη λέξη που μπορώ να κάνω χρήση) τους λάθη, υποδύονται τον υπερασπιστή της δημοκρατίας, πλην όμως ενώνουν τη φωνή τους με τις κραυγές των εκπροσώπων της διαπλοκής. Τους ακούς και νομίζεις ότι ακούς τους εκφωνητές του ΣΚΑΙ ή τους δημοσιογράφους του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, ενώ συνεχώς και αδιαλείπτως στηρίζουν «εν ψυχρώ» χωρίς καμία συστολή όλα τα αιτήματα των καναλαρχών, αλλά και των ολιγαρχών του πλούτου.  ΄Όμως έτσι καθίστανται όμηροι των συμφερόντων τους  και δίνουν το δικαίωμα στον καθένα να ισχυριστεί ότι ξεπληρώνουν γραμμάτια.
Σε κάθε όμως περίπτωση λησμόνησαν οι ηγεσίες και των δύο κομμάτων αυτό που αναφέρεται στην αρχή του παρόντος σημειώματος, δηλαδή λησμόνησαν ότι κυβερνούσαν ανθρώπους, ότι έπρεπε να κυβερνούν σύμφωνα με το νόμο και ότι δεν θα κυβερνούσαν ες αεί. Τα λησμόνησαν δυστυχώς και τα τρία, γιατί δεν ήταν συνετοί κυβερνήτες. Επιπρόσθετα και τα ίδια αυτά κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έπαιρναν αφειδώς δάνεια (σήμερα οφείλουν πάνω από 420.000.000 ευρώ), που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, από το φθινόπωρο του 2001, δηλαδή είναι σε στάση πληρωμών, δηλαδή είναι πλήρως χρεοκοπημένα. Και πρέπει, επιτέλους, να δώσουν μία καθαρή απάντηση στο πελώριο ερώτημα που θέτει ο ελληνικός λαός: πότε και με ποιον τρόπο θα εξοφλήσουν τα δάνειά τους;
Γιατί εδώ και πάνω από πέντε χρόνια δεν κάνουν ρύθμισή τους, όπως υποχρεώνεται να κάνει και ο τελευταίος έλληνας πολίτης; Με ποια αξιοπιστία θα λύσουν τα τεράστια προβλήματα της χώρας, όταν δεν μπορούν να δώσουν λύση στα δικά τους δάνεια; Αλλά όμως η ΝΔ κολακεύει τον Σόϊμπλε και δηλώνει ότι, αν γίνει αυτή κυβέρνηση, θα τα κάνει όλα όσα ζητά και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Να θυμίσουμε όμως κάτι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έγραφε ο Αντισθένης: «Κρείττον εις κόρακας ή εις κόλακας εμπεσείν. Οι μέν γαρ νεκρούς, οι δε ζωντανούς εσθίουσιν»(=Είναι προτιμότερο να πέσεις σε κοράκια παρά σε κόλακες, γιατί τα κοράκια τρώνε νεκρούς, ενώ οι κόλακες ζωντανούς).