Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Πρόσθετη χρηματοδότηση 323.000 € για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Καρδίτσας

Εξασφάλισε η Δημοτική Αρχή από το ΥΠΕΣ με τεκμηριωμένη διεκδίκηση ανεβάζοντας στο 1,5 εκατ. € το συνολικό ποσό που διατίθεται γι' αυτό το σκοπό
Σύμβαση με τη ΓΓΑ για το έργο αντικατάστασης του χλοοτάπητα του Δημοτικού Σταδίου προϋπολογισμού 120.000 € υπογράφει τη Δευτέρα ο Δήμαρχος κ. Φ. Αλεξάκος
Πρόσθετη χρηματοδότηση 323.000 € για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τρίτους εξασφάλισε ο Δήμος Καρδίτσας σε συνέχεια της αρχικής χρηματοδότησής του με 1.150.000 € τον περασμένο Οκτώβριο. Το επιπρόσθετο ποσό, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συνεδρίασή του την Πέμπτη 10/2 εξασφαλίστηκε από το ΥΠΕΣ με τεκμηριωμένη διεκδίκηση από τη Δημοτική Αρχή που στηρίχθηκε στη συστηματική προσπάθεια συγκέντρωσης στοιχείων από την Αντιδήμαρχο Οικονομικών και την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό την τοπική οικονομία, καθώς θα διοχετευθούν στην αγορά και συγκεκριμένα σε ιδιώτες (προμηθευτές, εργολάβους κλπ.).
Ο κ. Αλεξάκος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και για άλλες σημαντικές εξελίξεις σε ζητήματα του Δήμου και ειδικότερα:
  • Τη Δευτέρα 13/2 ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΔΟΠΑΚ κ. Μιχ. Τάντο θα συναντηθούν με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γεωργ. Βασιλειάδη προκειμένου να υπογράψουν την τριμερή προγραμματική σύμβαση (Δήμος, ΔΟΠΑΚ και ΓΓΑ) για το έργο ανακατασκευής του χλοοτάπητα του Δημοτικού Σταδίου, προϋπολογισμού 120.000€. Αναλυτικότερα στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η αφαίρεση του υπάρχοντος χλοοτάπητα, η προμήθεια και τοποθέτηση κατάλληλου υποστρώματος, διαμόρφωση της επιφάνειας του γηπέδου με τις κατάλληλες κλίσεις και τοποθέτηση του έτοιμου χλοοτάπητα με την κατάλληλη συντήρηση (λίπανση- άρδευση- κούρεμα κτλ.).
  • Την Τρίτη 14/2 ο κ. Αλεξάκος θα υπογράψει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.) σύμβαση για την εκταμίευση 65.000 €, με τα οποία το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας χρηματοδοτεί την υλοποίηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου.Τα Σ.Β.Α.Κ. δίνουν έμφαση στον πολίτη και στην προώθηση αλλαγών στη συμπεριφορά μετακίνησης, σε στρατηγικές για την υποστήριξη των δημόσιων συγκοινωνιών, της πεζής μετακίνησης και του ποδηλάτου που περιλαμβάνει και δημόσια διαβούλευση.
  • Με το Τ.Π.Δ. θα υπογραφεί την ίδια μέρα και η σύμβαση για την χρηματοδότηση του Δήμου με το ποσό των 134.000 από τον ειδικό καταπιστευτικό λογαρισμό που δημιούργησε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση μικρών έργων που θα εκτελεστούν στο πλαίσιο του προγράμματος 8μηνης κοινωφελούς εργασίας από τους προσληφθέντες στο Δήμο Καρδίτσας.
  • Την πρωτοπορία της Καρδίτσας στα θέματα συνεργατισμού και κοινωνικής οικονομίας επιβεβαίωσε και το τριήμερο συνεργατισμού που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας με τη συμμετοχή της ΑΝΚΑ και 12 ακόμη Αναπτυξιακών Εταιριών της χώρας για τα συμπεράσματα του οποίου ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Αλεξάκος με την ιδιότητα και του Προέδρου της ΑΝΚΑ, η αύξηση του Μ.Κ. της οποίας ολοκληρώθηκε . Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής φάσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την απόκτηση δεξιοτήτων από τα στελέχη των Αναπτυξιακών Εταιριών, ώστε αυτές να καταστούν ικανές να υποστηρίξουν τους φορείς Κοινωνικής Οικονομίας να συνεργαστούν μεταξύ τους, να αναπτύξουν συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, να προχωρήσουν στην αξιοποίηση τοπικών πόρων και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και τοπικό εισόδημα.
Η κάλυψη του τριημέρου από την ΕΡΤ3 αποτέλεσε μια καλή προβολή της περιοχής μας που αναδεικνύεται πανελληνίως ως “καλό παράδειγμα” στους παραπάνω τομείς.
Γι' αυτό και ο Δήμος θα συμμετάσχει μαζί με το Δήμο Αθηναίων στο δίκτυο REVES -Ευρωπαϊκών δίκτυο Πόλεων και Περιφερειών για την Κοινωνική Οικονομία -κάτι που ενέκρινε στη συνέχεια της συζήτησης και το Δημοτικό Συμβούλιο- καθ θα διεκδικήσει το πανευρωπαϊκό βραβείο “καλής πρακτικής” δήμου στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και του συνεργατισμού.
– Τέλος ο κ. Αλεξάκος ενημέρωσε το Δ.Σ. για την έναρξη λειτουργίας της Δανειστικής Δημοτικής Βιλβιοθήκης Σχολικών Βοηθημάτων στο κτήριο δωρεάς Δόντα, καθώς και για το στήσιμο στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς και την επικείμενη λειτουργία μιας ελεύθερης δανειστικής βιβλιοθήκης σε μια προσπάθεια να έρθουν όλοι οι πολίτες πιο κοντά στο βιβλίο και να αναπτυχθεί το πνεύμα συνεργασίας, καθώς πέρα από τα βιβλία που θα τοποθετήσει εκεί ο Δήμος και τα οποία είναι δωρεά του βιβλιοπωλείου Ακρίβος, θα μπορούν όλοι να αφήνουν εκεί ένα βιβλίο για να πάρουν κάποιο άλλο.