Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΤΕ ΠΟΛΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΚΚΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Για άλλη μια φορά ο Ν. Καρδίτσας βιώνει τις συνέπειες της πρόσφατης κακοκαιρίας. Έτσι είχαμε παρατεταμένες διακοπές νερού και ρεύματος, το οδικό δίκτυο, και ειδικά το επαρχιακό,  σχεδόν απροσπέλαστο, με αποτέλεσμα την δυσκολία πρόσβασης σε πολλά ορεινά χωριά του νομού μας, παρόλη την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδοιίκησης ή επαγγελματίες που μισθώθηκαν τα οχήματα τους, προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα.
Προφανώς αποτελεί πρόκληση η εναπόθεση της ευθύνης της επίλυσης των προβλημάτων στον εθελοντισμό των πολιτών και η επίκληση από την πλευρά των τοπικών αρχών της σφοδρότητας και μοναδικότητας του φαινομένου, ενώ υπήρχε προειδοποίηση ότι θα είχαμε τέτοια καιρικά φαινόμενα και σήμερα να τελειώνει το αλάτι που χρειάζεται να ρίξουν στους δρόμους της Καρδίτσας για να μην γίνουμε παγοδρόμιο.
Πρέπει όμως να αναρωτηθεί  ο καθένας ποια είναι η αιτία, που κάθε φορά τα "σχέδια ετοιμότητας" αποδεικνύονται "χάρτινα" και ο κάθε αρμόδιος προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες σε άλλους με τελικό αποδέκτη όλους εμάς;
Το ΚΚΕ θεωρεί πως τα προβλήματα που βιώνουμε αποτελούν συνέπειες της πολιτικής, που, υπηρετώντας την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου δηλαδή, και εμπορευματοποιώντας  τις ανάγκες των εργαζομένων, έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη επαρκών υποδομών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του εργαζόμενου λαού και της ασφάλειάς του. Πολιτική που αποτυπώθηκε και στην ψήφιση των προϋπολογισμών που ελάχιστα ποσά προβλέπονται για την πολιτική προστασία, την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, για προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού. Πολιτική σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές των περικοπών, των συρρικνωμένων κοινωνικών δαπανών  της ανελέητης φορολογίας που με ιδιαίτερο ζήλο εφαρμόζουν και οι τοπικές αρχές. Η συνηθισμένη δικαιολογία που επικαλούνται  ότι, δηλαδή, δεν αρκούν τα μέσα που διαθέτουν σε εξοπλισμό και προσωπικό( μισθώνοντας για βοήθεια και ιδιώτες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν), δεν μπορεί πια να αποτελεί άλλοθι. Ιδιαίτερα, όταν αυτή η δικαιολογία δε συνοδεύεται από μια αγωνιστική στάση διεκδίκησης αυτών ακριβώς των μέσων, που είναι απαραίτητα για να προφυλάξουν τον λαό μας από τέτοιου είδους προβλήματα και όταν στηρίζουν ολόπλευρα τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων.
Οι ΤΕ Πόλης και Υπαίθρου του ΚΚΕ, εκτιμούν πως τα προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει και την περιοχή μας, έρχονται να αναδείξουν, για μια ακόμη φορά, τις ευθύνες των Δημοτικών Αρχών και της Περιφερειακής Διοίκησης.
Καταγγέλλουν την πολιτική που έχει οδηγήσει σε αδυναμία στήριξης του λαού από τα οξυμένα καιρικά φαινόμενα. Το μπαλάκι μετάθεσης ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας, αλλά και δήμων για ελλείψεις σε μέσα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων αποκαλύπτει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Σε όλα αυτά επιπρόσθετο είναι το πανάκριβο πετρέλαιο, που η μη πρόβλεψη αποζημιώσεων προστίθενται στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ. Χρειάζεται άμεση διεκδίκηση απ το λαό για να μη δεχτεί νέα χτυπήματα στη ζωή του, για να μη συνεχίζει να γίνεται θύμα της πολιτικής που τον θυσιάζει για τα κέρδη του κεφαλαίου
Εδώ και τώρα χρειάζεται με κάθε μέσο που διαθέτει το κράτος να διασφαλίσει τροφή φάρμακα και νερό για τους κτηνοτρόφους και όσους μένουν σε περιοχές που έχουν δυσκολία προσέγγισης.
Να διασφαλιστεί η παρουσία γιατρών και φαρμάκων για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.
Να υπάρξει πλήρης αποζημίωση για καταστροφές στην παραγωγή των αγροτικών καλλιεργειών και των κτηνοτροφικων μονάδων που έχουν υποστεί ζημιές από τον χιονιά στην περιοχή μας.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του δήμου και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη σταθερή κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν.
Κρατική χρηματοδότηση για αγορά, συντήρηση κατάλληλου εξοπλισμού αντιμετώπισης ανάλογων φαινομένων.