Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

«Πρωτοβουλία πολιτών για την επέτειο του 1925» Μια διαδικτυακή απάντηση σε φιλολογικό παραλήρημα


Για την Πρωτοβουλία πολιτών.  Γράφει ο Βάιος Φασούλας

Μια διαδικτυακή απάντηση σε φιλολογικό παραλήρημα-παραληρητική ιδέα, από τον Υποναύαρχο Π.Ν. εα., Νίκο Γκόγκο. Εμπεριστατωμένη ανάλυση-απάντηση που καλύπτει πολλούς …μειοψηφούντες συμπολίτες…, κατά την άποψη του ενοχλημένου φιλολόγου οι μει0ψηφούντες…, που προκάλεσε την οργή του κ. Γκόγκου, την Πρωτότυπη και πρωτοπόρα «Πρωτοβουλία πολιτών για την επέτειο του 1925» και πάρα πολλούς τρικαλινούς συμπολίτες.
Μια Πρωτοβουλία τρικαλινών πολιτών ήταν που ανέδειξε των εννέα (9) περίπου δεκαετιών σκοπίμως θαμμένο τοπικό ιστορικό εργατοαγροτικό κίνημα, που στις 02 Φεβρουαρί0υ 1925, έλαβε χώρα στα Τρίκαλα και αιματοκυλίστηκε κατόπιν εντολής του στρατηγού Χρήστου Καβράκου, του οποίου το όνομά του «τιμάται» ποικιλοτρόπως στα Τρίκαλα. Αυτή η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την επέτειο του 1925» ανέδειξε την εξέγερση του εργατοαγροτικού κινήματος, το οποίο, η Δημοτική Αρχή Τρικάλων καθιέρωσε. Έτσι το τοπικό και ιστορικό γεγονός βρήκε το δρόμο του και κάθε πρώτη Κυριακή του Φλεβάρη έχει την επέτειό του.
Η αμφισβήτηση όποιων συμπολιτών, μας παραπέμπει σε άλλες εποχές, αποτελεί ντροπή για τους ίδιους αμφισβητίες και παράλληλα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο η πληροφόρηση προς τους πολίτες, πληροφόρηση που οφείλουμε όλοι. Η ντροπή, για ανθρώπους, που υποτίθεται ότι είναι εξοπλισμένοι με μόρφωση που να επιτρέπει τους συμπολίτες να εμπιστεύονται τα παιδιά τους, δεν μπορεί να έχει ισχύ όταν τέτοιου είδους παραληρητικές διαταραχές προσβάλλουν την ίδια ιστορία.
Κλείνοντας παραθέτουμε το ψήφισμα, το οποίο οι τρικαλινοί συμπολίτες, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, οφείλουν να σεβαστούν.
Ε.Ε. –Τρίκαλα  Ιανουάριος 21  2017   www.fasoulas.de    e-mail: vaios@fasoulas.de


ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Ψήφισμα της εκδήλωσης το οποίο εγκρίθηκε με ελάχιστες διαφωνίες των παρόντων

«Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 04-02-2010 στο Δημαρχείο Τρικάλων – μετά από πρόσκληση της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1925– συμφωνούμε στην ανάγκη αποκατάστασης της αλήθειας στην τοπική μας ιστορία.
Υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα την ανάγκη για ανάδειξη και αποκατάσταση της – αδικαιολογήτως ξεχασμένης μέχρι σήμερα– ιστορικής Αγροτικής Λαϊκής Εξέγερσης των Τρικάλων στις 2 Φλεβάρη 1925.
Ήταν για τα δίκαια των αγροτών και των άλλων λαϊκών τάξεων, που κατεστάλη βίαια και αιματηρά. Είναι το δικό μας, το Τρικαλινό “ΚΙΛΕΛΕΡ” και έτσι πρέπει να τη θυμόμαστε και να την τιμάμε πάντα, εμείς και οι επερχόμενες γενιές του τόπου μας.
Συγχρόνως, όπως το 1925 έτσι και σήμερα, διατρανώνουμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους σκληρά δοκιμαζόμενους και αγωνιζόμενους αγρότες μας. Ο αγώνας τους πρέπει να δικαιωθεί.
Ως Τρικαλινοί πολίτες νιώθουμε προσβολή που πολλοί δρόμοι, πλατείες κι άλλοι δημόσιοι χώροι της πόλης μας φέρουν ονόματα δικτατόρων, καταπιεστών, δολοφόνων του λαού ή προδοτών της πατρίδας μας.
Συμφωνούμε με την ανάγκη «ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΤΟΥΝ».
Στην κατεύθυνση αυτή ζητάμε:
1) Ο Δήμος Τρικκαίων άμεσα να προβεί σε:
α) ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ από ΧΡ. ΚΑΒΡΑΚΟΥ (που αιματοκύλησε τον λαό των Τρικάλων) σε «ΟΔΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 1925» ή «ΟΔΟΣ 2ΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗ 1925»,
β) ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ του 1925.
γ) ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΟΔΩΝ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ 5 ΕΠΟΝΙΤΩΝ.
δ) ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ από Επιτροπή όλων των ονομασιών οδών, πλατειών, συνοικιών, δημοσίων χώρων της πόλης, ώστε να υπάρξει αντιστοίχιση με την αληθινή ιστορία του τόπου, αλλά και τη γενικότερη.
2) Οι άλλοι αρμόδιοι φορείς (Διευθύνσεις Δημόσιας Εκπαιδεύσεως, Γενικό Επιτελείο Στρατού  κ.λ.π.) να προβούν σε:
> Διδασκαλία της Εξέγερσης του 1925, και άλλων σπουδαίων ιστορικών στιγμών του τόπου μας, στο μάθημα της τοπικής ιστορίας, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για καλλιέργεια και θωράκιση των νέων μας.
> Μετονομασία του Στρατοπέδου της πόλης μας που φέρει το όνομα του Χρήστου Καβράκου απ’ την εποχή της Χούντας.
Φρονούμε ότι ο αγώνας, με διάφορες μορφές, πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την υλοποίηση των παραπάνω στόχων. Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!»