Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Επιστημονική αναγκαιότητα και όχι μετανάστευση η φυγή γιατρών και υγειονομικών στο εξωτερικό

Συνέντευξη στην Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, medlabnews.gr


Με την οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, γίνεται πιο ζοφερή για τους γιατρούς η ανάγκη τους να φύγουν για το εξωτερικό, είτε για να τελειώσουν την ειδικότητά τους είτε για μετεκπαίδευση. Όλο και περισσότεροι γιατροί οι οποίοι αναζητούν εργασία εγκαταλείπουν την πατρίδα και ψάχνουν εργασία σε νοσοκομεία ευρωπαϊκών χωρών. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται μία αύξηση 40% των αιτήσεων από Έλληνες για νοσοκομειακές δουλειές στο εξωτερικό. Τα τελευταία τρία χρόνια 15.000 γιατροί έψαξαν και βρήκαν εργασία στο εξωτερικό. Εύλογο είναι να γεννώνται διάφορα ερωτήματα, που κλήθηκε να μας αποσαφηνίσει ο κ. Μιχάλης Σερασκέρης *, επικεφαλής της Hrstrategy, μιας Ελληνικής εταιρείας συμβούλων επιλογής και αξιολόγησης επιστημόνων και στελεχών, που έχει μεγάλη εμπειρία στην εξεύρεση θέσεων εργασίας υγειονομικών σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.
1. Κύριε Σερασκέρη, πόσοι γιατροί έχουν φύγει και πόσοι θέλουν να φύγουν από την χώρα μας για να εργαστούν στο εξωτερικό; Έχει μετρηθεί ότι όλα τα έτη της κρίσης από το 2009 έως και φέτος περίπου 2.500 ιατροί το χρόνο ζητούν το πιστοποιητικό “Good Standing” το οποίο πρέπει να προσκομίσουν στις υγειονομικές αρχές άλλων χωρών προκειμένου να αιτηθούν την εγγραφή τους προς τους ιατρικούς και οδοντιατρικούς συλλόγους.
2. Υπάρχουν πέρα από τους γιατρούς και άλλοι που έχουν ευκαιρία να βρουν εργασία στο εξωτερικό; Καθημερινά απευθύνονται σε εμάς μερικές δεκάδες υγειονομικοί (ιατροί, οδοντίατροι, νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών, τεχνολόγοι, φυσιοθεραπευτές) οι οποίοι εκφράζουν εντονότατα την ανησυχία μήπως απαξιωθούν επιστημονικά όσο η κρίση αυτή συνεχίζεται χωρίς τέλος. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτό, καθώς η κυριότερη απειλή ιδίως προς τον ιατρό και οδοντίατρο δεν είναι μήπως πεινάσουν, αλλά όντως να απολέσουν την επιστημονική τους αξία παραμένοντας σε μία χώρα της οποίας ο υγειονομικός χάρτης ζητάει πολλά αλλά προσφέρει λίγα ......................