Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Τη σύμβαση για το έργο «Βελτίωση-Συντήρηση-καθαρισμός ποταμών Π.Ε. Καρδίτσας» υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Θωρακίζουμε οικισμούς και καλλιέργειες από πλημμυρικά φαινόμενα και αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών»



Σε παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών και καλλιεργειών της Π.Ε. Καρδίτσας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά την υπογραφή της σύμβασης εκτέλεσης του έργου από τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό. Συγκεκριμένα το έργο «Καθαρισμός ποταμών και συλλεκτήρων Π.Ε. Καρδίτσας» προϋπολογισμού 180.000,00 € (με Φ.Π.Α.) έχει σαν αντικείμενο τον καθαρισμό τάφρων των στραγγιστικών δικτύων διαφόρων Τ.K. του Ν. Καρδίτσας καθώς και την εκβάθυνση κοιτών ποταμών ή ρεμάτων, για την καλύτερη παροχέτευση των νερών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με το έργα αυτά επιτυγχάνουμε δυο στόχους. Αφενός την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών και καλλιεργειών της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και αφετέρου την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που ταλαιπωρούν τις περιοχές αυτές. Παράλληλα, προστατεύουμε το περιβάλλον και δίνουμε λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα έτσι ώστε να μην επαναληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα του παρελθόντος».

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθουν είναι οι εξής:
- ΚΑΡΑΜΠΑΛΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΥΡΙΚΑΣ: Προβλέπεται ο καθαρισμός με χρήση οποιοδήποτε μηχανικού εξοπλισμού (πχ. Dragline) του π. Καράμπαλη μήκους 1.500μ., με παράπλευρη απόθεση των προϊόντων εκσκαφών μετά της διάστρωσης αυτών στη ζώνη έργου. Οι εργασίες καθαρισμού θα γίνουν κατά προτεραιότητα.

- ΜΟΥΡΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ Ν. ΙΚΟΝΙΟ: Προβλέπεται ο καθαρισμός με χρήση οποιοδήποτε μηχανικού εξοπλισμού του π. Μούρτερη μήκους 1.900μ. To 50% των προϊόντων εκσκαφής θα φορτωθούν και θα μεταφερθούν, στα υπόλοιπα θα γίνει παράπλευρη απόθεση στη ζώνη έργου. Όλα τα προϊόντα εκσκαφής θα διαστρωθούν στους χώρους απόθεσής τους.

- ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Προβλέπεται ο καθαρισμός με χρήση οποιοδήποτε μηχανικού εξοπλισμού τάφρου μήκους 350μ. με φόρτωση, μεταφορά και διάστρωση των προϊόντων εκσκαφών.

- Τ.Κ. ΣΤΑΥΡΟΥ: Προβλέπεται ο καθαρισμός με χρήση οποιοδήποτε μηχανικού εξοπλισμού τάφρου μήκους 450μ με φόρτωση, μεταφορά και διάστρωση των προϊόντων εκσκαφών.

- Τ.Κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ: Προβλέπεται η επίχωση της υπάρχουσας τάφρου και η διάνοιξη νέας στη σωστή θέση μήκους 190μ. με παράπλευρη απόθεση και διάστρωση στη ζώνη έργου.
- ΕΝΙΠΠΕΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΤΡΙΝΟΥ: Προβλέπεται ο καθαρισμός με χρήση οποιοδήποτε μηχανικού εξοπλισμού του π. Ενιππέα μήκους 1.500μ. με παράπλευρη απόθεση των προϊόντων εκσκαφών μετά της διάστρωσης στη ζώνη έργου.
- ΟΡΓΟΖΥΝΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Προβλέπεται ο καθαρισμός με χρήση οποιοδήποτε μηχανικού εξοπλισμού (πχ. Dragline) του π. Οργόζυνου μήκους 3.000μ. με παράπλευρη απόθεση των προϊόντων εκσκαφών μετά της διάστρωσης στη ζώνη έργου.
- ΛΕΙΨΙΜΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ: Προβλέπεται ο καθαρισμός με χρήση οποιοδήποτε μηχανικού εξοπλισμού (πχ. Dragline) του π. Λείψιμου μήκους 1.000μ. με παράπλευρη απόθεση των προϊόντων εκσκαφών μετά της διάστρωσης στη ζώνη έργου.

Ο καθαρισμός στις παραπάνω περιοχές και τάφρους θα γίνουν με σκοπό την απόκτηση της αρχικής διατομής έπειτα από προσχώσεις που υπέστησαν.