Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Πώς προειδοποιεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ποιοι κινδυνεύουν και ποια η πρόληψή του;

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr


Ο καρκίνος του εντέρου, γνωστός και ως ορθοκολικός καρκίνος ή καρκίνος του παχέος εντέρου, εμφανίζεται στο παχύ έντερο (colon) ή στο ορθό (rectum). Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) αποτελεί παγκοσμίως τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο στους άντρες και το δεύτερο στις γυναίκες, με πάνω από 1.2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 600000 θανάτους ετησίως.
Η συχνότητα του ΚΠΕ ποικίλλει με τη μεγαλύτερη να απαντάται σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική και τη μικρότερη στην κεντρική Ασία και Αφρική. Η συχνότητα της νόσου αυξάνει σημαντικά μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
Τα τελευταία χρόνια η θνησιμότητα από ΚΠΕ ελαττώνεται προοδευτικά. Αυτό οφείλεται πιθανόν στην πρώιμη διάγνωση μέσω του πληθυσμιακού ελέγχου, καθώς και στη βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης (χειρουργική, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία).
Αν ο καρκίνος του εντέρου ανιχνευθεί νωρίς, βελτιώνονται σημαντικά οι πιθανότητες επιτυχούς θεραπευτικής αγωγής και μακροπρόθεσμης επιβίωσης.
Οι οδηγίες για την πρόληψη και πρώιμη διάγνωση της νόσου στο γενικό πληθυσμό, περιλαμβάνουν την κολονοσκόπηση από την ηλικία των 50 ετών και έκτοτε κάθε δέκα χρόνια ή τη σιγμοειδοσκόπηση κάθε πέντε χρόνια. Για άτομα υψηλού κινδύνου ο έλεγχος πρέπει να αρχίζει από μικρότερη ηλικία ......................