Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

«Κομμάτια ξύλου»

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας η 4η και τελευταία εβδομάδα, του 2ου  κύκλου, της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη μας, σε συνεργασία για πρώτη φορά φέτος, αποκλειστικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!
Το θέμα της Δευτέρας ήταν «Κομμάτια ξύλου!!!».
Στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», τα παιδιά εμφανίστηκαν κρατώντας διάφορα κομμάτια ξύλων. Άλλος είχε μικρά κλαδάκια από πλάτανο, άλλος κλωνάρι από δέντρο, άλλος μικρά ξυλάκια χειροτεχνίας κι άλλος από πάγκο κουζίνας!!!
Με τα ξυλάκια αυτά, αλλά κι άλλα δικά μας από τις πινακίδες με τα ταξινομικά νούμερα και ξυλάκια από γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι, τα παιδιά έφτιαξαν διάφορες αρχιτεκτονικές κατασκευές, όπως λουλούδια, σπιτάκια, το κάστρο της ταξινόμησης και το φρούριο των βιβλίων!, σύμφωνα και με τα όσα είδαμε, από μια παρουσίαση της αρχιτέκτονα Χαράς Μαραντίδου, που ήταν εκπαιδεύτριά μας στο σεμινάριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Επίσης με αφορμή τα κομμάτια ξύλου, διαβάσαμε την υπέροχη ιστορία του Carlo Collodi «Πινόκιο» από τις εκδόσεις Susaeta και προσπαθήσαμε να μιμηθούμε τις κινήσεις του ήρωα, αλλά και να μεγαλώσουμε τη μύτη μας στα ψέματά του!!!
Αρχιτέκτονες ξύλινων κτηρίων έγιναν οι μικροί εξερευνητές. Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», δίνοντας μια αίσθηση ρομαντική, εξαιτίας της παλαιότητας των ξύλων που βρήκαν.
Μια ξύλινη σκάλα που κατασκευάστηκε από τον πατέρα για να φτάσει στο φεγγάρι και να το φέρει στο παιδί του, όπως στο βιβλίο του Eric Carle «Παρακαλώ μπαμπά φέρε μου το φεγγάρι» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, που ενθουσίασε τα παιδιά.
Κι επειδή ήταν ή τελευταία μέρα της καλοκαιρινής εκστρατείας, στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, δόθηκαν και τα βραβεία του εξερευνητή κι έτσι ο σπόρος για την επόμενη καλοκαιρινή εκστρατεία, φυτεύτηκε στις καρδιές των πιστών φίλων του βιβλίου!!!
Την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη, οι δράσεις συνεχίζονται στις παιδικές βιβλιοθήκες «Παυσιλύπου»  και συνοικίας «Αγίου Νικολάου», με θέμα «Ένα λουλούδι», ενώ την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, το θέμα είναι «Μια κρυψώνα» και δράσεις θα γίνουν στις παιδικές βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού».
Οι δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών αυτή την τελευταία εβδομάδα, λόγω της έναρξης των σχολείων γίνονται 5:30 – 6:30 το απόγευμα.
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611 και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas
Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.
Έλα κι εσύ μαζί μας, να εξερευνήσεις τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και των βιβλιοθηκών!!!