Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

«Οι συνωμότες της τσουγκράνας»

Την  Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη, οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, συμμετείχαν ενεργά, για άλλη μια χρονιά, στην 16ης Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας, που φέτος, ήταν αφιερωμένη στο Αστικό πράσινο.
Σε συνεργασία με το 8ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, και τις εκπαιδευτικούς της Δ΄ Δημοτικού Κυρίες Χαρούλα Ανυφαντή και Χρυσούλα Τσεσμεντζή, διαβάσαμε στα παιδιά το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου (υπεύθυνης του Προγράμματος Κατάρτισης Ενηλίκων στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση – WWF Ελλάς) «Οι συνωμότες της τσουγκράνας» από τις εκδόσεις μεταίχμιο. Μια ωραία ιστορία γύρω από το τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά στο σπίτι και τη γειτονιά τους για το αστικό πράσινο.
Στη συνέχεια είδαμε την δωρεάν εφαρμογή Greenspaces, για smartphone, όπου ο κάθε πολίτης μικρός ή μεγάλος μπορεί εύκολα, μέσα από το τηλέφωνό του, να βαθμολογήσει το πάρκο της γειτονιάς του, της πόλης του, κλπ. ώστε να συμβάλει ενεργά στη βελτίωση της ποιότητάς του, μια και τα’ αποτελέσματα των βαθμολογιών πηγαίνουν σε κάθε Δημοτική Αρχή της χώρας μας.
Τη σκυτάλη πήρε η τεχνολόγος γεωπόνος του Δήμου Καρδίτσας Κυρία Μαρίνα Δουλγεράκη, όπου μέσα από μια βόλτα στο χώρο του πάρκου του Παυσιλύπου, μίλησε στα παιδιά για το περιβάλλον, τη φροντίδα του πάρκου, της χλωρίδας και της πανίδας του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος στο κομμάτι αυτό, και πως τα καταπολεμά.
Τα παιδιά συμπλήρωσαν έντυπα της wwf,  έτσι ώστε να βαθμολογήσουν και αυτά το αστικό πράσινο της γειτονιάς τους.
Τέλος όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι αγκαλιάσαμε από ένα δέντρο για να νιώσουμε την ενέργεια της φύσης και ζωντανεύοντας τις πέντε αισθήσεις μας,  απομακρύναμε τις τοξίνες, το θυμό, τη θλίψη, το στρες…
Ευχαριστούμε θερμά τον Αντιδήμαρχο πρασίνου Κύριο Αραμπατζή Δημήτρη, τον προϊστάμενο πρασίνου Κύριο Κώστα Λάντζο και φυσικά την τεχνολόγο – γεωπόνο Κυρία Μαρίνα Δουλγεράκη για τις διευκολύνσεις που μας έκαναν και την όμορφη και ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο χώρου του πάρκου του Παυσιλύπου.