Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

«Ένα κομμάτι από ένα βιβλίο!»

Όμορφες δράσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας,  στα πλαίσια του 2ου  κύκλου, της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη μας, σε συνεργασία για πρώτη φορά φέτος, αποκλειστικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!
Το θέμα της ημέρας ήταν «Ένα κομμάτι από ένα βιβλίο».
Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», τα παιδιά ήρθαν χωρίς να έχουν μαζί τους ένα κομμάτι από ένα βιβλίο, γιατί μας εξομολογήθηκαν, ότι αγαπούν τόσο πολύ τα βιβλία, που δε θέλουν να τα χαλάνε και να τα «πληγώνουν».
Εμείς φροντίσαμε βέβαια να έχουμε σελίδες και κομμάτια από βιβλία που ήταν κατεστραμμένα και είχαν αποσυρθεί από τα ράφια των βιβλιοθηκών μας.
Για ξεκίνημα διαβάσαμε το πολύ όμορφο και συγκινητικό βιβλίο του Jose Jorge Letria «Αν ήμουν βιβλίο» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Στη συνέχεια τα παιδιά χωρισμένα σε τρεις ομάδες, τους «Αναγνώστες», τους «Βιβλιοφάγους» και τους «Βιβλιόφιλους» επιδόθηκαν σ’ ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού μέσα στη βιβλιοθήκη, λύνοντας τους γρίφους που ήταν κρυμμένοι ανάμεσα στα βιβλία και τα έπιπλα της βιβλιοθήκης μας!!!
Οι μικροί εξερευνητές τα πήγαν θαυμάσια, έλυσαν με μεγάλη υπομονή όλους τους γρίφους κι έτσι φτάσαμε στο τελευταίο κομμάτι της δράσης μας, όπου με τα κομμάτια από τα βιβλία, έφτιαξαν εικαστικούς πίνακες ζωγραφικής με ωραία χρώματα και πολύ φαντασία!!!
Στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» έγινε ένα καθαρά θεωρητικό εργαστήρι γνώσεων, με «κομμάτια» από βιβλία.
Διαβάζαμε στα παιδιά «κομμάτια» από γνωστά παραμύθια και βιβλία και τα παιδιά με βάση αυτό που άκουγαν, ανακάλυπταν σε ποιο παραμύθι ανήκε το «κομμάτι». Φυσικά μας εξέπληξαν για άλλη μια φορά με τις γνώσεις τους, πάνω στα βιβλία της βιβλιοθήκης μας!!!
Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου,  ολοκληρώνονται οι δράσεις και της 3ης εβδομάδας του 2ου κύκλου της καλοκαιρινής εκστρατείας, της τελευταίας πρωινής εβδομάδας, μια και την επόμενη αρχίζουν τα σχολεία, στις παιδικές βιβλιοθήκες «Παυσιλύπου» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» με θέμα «Το αγαπημένο μου αντικείμενο στο δωμάτιό μου»!!!
Οι δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών γίνονται 11 – 12:30  το πρωί.
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611 και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas
Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να εξερευνήσεις τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και των βιβλιοθηκών!!!