Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Ζημιές Σε Χιλιάδες Στρέμματα Στο Δήμο Σοφάδων Από Τις Καταιγίδες

Σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης ανέρχονται οι ζημιές από τις άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην περιοχή του Δήμου Σοφάδων. Οι ζημιές υπολογίζονται σε περισσότερα από 8500 στρέμματα ενώ οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν τους κόπους μιας χρονιάς να χάνονται.
Μεγάλες καταστροφές έχει υποστεί η βιομηχανική ντομάτα(4000 στρέμματα), αφού το μέγεθος της ζημιάς του προιόντος που είναι στα χωράφια αγγίζει το 100%.
Επιπλέον, ζημιές άνω του 50% παρατηρούνται στα καπνά(2000 στρέμματα) αλλά και σε καλλιέργειες πιπεριάς(2500 στρέμματα). Το ακριβές μέγεθος θα φανεί τις επόμενες μέρες. Πέραν των ζημιών πρέπει να σημειωθεί ότι οι βροχοπτώσεις αυξάνουν κατακόρυφα και το κόστος συγκομιδής.
Εν τω μεταξύ, το πρωί της Κυριακής, πραγματοποίησαν αυτοψία σε πληγείσες καλλιέργειες του Δήμου Σοφάδων, ο βουλευτής του νομού κ. Κώστας Τσιάρας, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσίακος. Παρόντες ήταν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Ταξιάρχης Ευαγγελογιάννης, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Βασίλης Αγγελόπουλος καθώς και πληγέντες παραγωγοί.
Κατά την διάρκεια της αυτοψίας, διαπιστώθηκε το μέγεθος της ζημιάς, ενώ ήδη έγινε αναγγελία στον ΕΛΓΑ προκειμένου οι πληγέντες παραγωγοί να καταθέσουν δηλώσεις.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Σοφάδων ζητά την άμεση αποστολή κλιμακίων του ΕΛΓΑ για τη διαπίστωση της έκτασης των μεγάλων καταστροφών που υπέστησαν οι γεωργικές καλλιέργειες και την εξατομίκευση των ζημιών στους πληγέντες παραγωγούς .
Σε κοινή τους δήλωση οι κκ Κ. Τσιάρας, Θ. Σκάρλος και Β. Τσιάκος, τονίζουν χαρακτηριστικά:
Η έκταση των ζημιών είναι πολύ μεγάλη σε αρκετές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών που συνοδεύτηκαν από έντονες βροχοπτώσεις, τόσο σε βροχομετρικό ύψος όσο και σε διάρκεια, είχαν καταστροφικό αποτέλεσμα για τις γεωργικές καλλιέργειες του Δήμου Σοφάδων. Το εύρος και το ύψος αυτών θα μπορεί να διαπιστωθεί με ακρίβεια το επόμενο διάστημα.
Ζητούμε την άμεση αποστολή κλιμακίων γεωπόνων του ΕΛ.Γ.Α. και ακολούθως αντικειμενική και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών, διότι σε πολλές από τις καλλιέργειες είχε ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή.
Τόσο ο ΕΛ.Γ.Α. όσο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν τους πληγέντες και ευρισκόμενους σε μεγάλη απόγνωση παραγωγούς . Η παραγωγική δραστηριότητα πρέπει να στηριχθεί, διότι η γεωργία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανόρθωσης και ανάπτυξης.
Εγκατάλειψη και καταστροφή των αγροτών θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.