Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

«Εφημερίδες!»

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και ο 2ος  κύκλος, της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη μας, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, σε συνεργασία για πρώτη φορά φέτος, αποκλειστικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!
Το θέμα της ημέρας ήταν «Εφημερίδες».
Κάποιες εφημερίδες με σημάδια φθοράς ανακάλυψαν στο αρχείο των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. οι ανήσυχοι εξερευνητές στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού».
"ΕΛΛΑΣ"  Έτος 1912, "Η ΒΡΑΔΥΝΗ" 21 Νοεμβρίου 1973, τιμή φύλλου 3 Δρχ. και εντυπωσιασμένοι από τις ειδήσεις, έστησαν τη δική τους δημοσιογραφική ομάδα ξεκινώντας από την πηγή της είδησης, το ρεπορτάζ.
Η έκδοση της τοπικής εφημερίδας PITSARI NEWS είναι θέμα ωρών και θα διανέμεται δωρεάν, σε δύο γλώσσες. Η ανατροπή του θέματος? προσθέσαμε κίτρινο χρώμα στην εφημερίδα!!!
Στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» τα παιδιά ήρθαν κρατώντας στο χέρι αποκλειστικά και μόνο τοπικές εφημερίδες! Δείγμα του πόσο καλή δουλειά γίνεται στον τοπικό τύπο και πόσο καλό επίπεδο πληροφόρησης και θεματολογίας υπάρχει.
Μιλήσαμε για τις εφημερίδες, τα είδη τους (πρωινές, απογευματινές, τοπικές, αθλητικές, σχολικές) την πληροφορία που μας προσφέρουν, τη μαγεία της ανάγνωσης και στη συνέχεια διαβάσαμε το πολύ όμορφο βιβλίο της Ναννίνας Σακκά – Νικολακοπούλου «Η εφημερίδα μας "τα παιδιά του 2000"» από τις εκδόσεις Φυτράκη.
Έπειτα με σελίδες από τον τοπικό τύπο, φτιάξαμε κατασκευές με την τέχνη του origami, παίρνοντας πληροφορίες και συμβουλές από το βιβλίο «Origami με φαντασία» της Μυρτώς Δημητρίου από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.  Η πρώτη μας ήταν ένα χάρτινο καπέλο (έμοιαζε πολύ με αυτό του Ναπολέοντα) και συνεχίσαμε με τις παραδοσιακές χάρτινες βαρκούλες, αλλά και μια ινδιάνικη πιρόγα που βρήκαμε στο εξαιρετικό βιβλίο του John Woodward,  «πώς να κάνεις τα πάντα και να μη βαριέσαι ποτέ», από τις εκδόσεις Πατάκης.
Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου,  ξεκινούν οι δράσεις και της 3ης εβδομάδας του 2ου κύκλου της καλοκαιρινής εκστρατείας, στις παιδικές βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά»» και συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» με θέμα «Μερικοί βολβοί»!!!
Οι δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών γίνονται 11 – 12:30  το πρωί.
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611 και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas
Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.
Έλα κι εσύ μαζί μας, να εξερευνήσεις τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και των βιβλιοθηκών!!!