Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΠΕ: Να διατηρηθούν τα άμισθα υποθηκοφυλακεία μέχρι να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά οι πολίτες για τα ακίνητά τους

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την επιβάρυνση που θα επιφέρει στους πολίτες και όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για την κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων.
Το ΔΣ της ΕΝΠΕ κρίνει επιβεβλημένη τη διατήρησή τους τουλάχιστον έως ότου δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ώστε η πρόσβαση σ’ αυτά να γίνεται ηλεκτρονικά κι όχι με τη φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων. 
Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, η κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων, χωρίς να έχει προηγηθεί η ψηφιοποίηση των αρχείων τους, θα έχει ως αποτέλεσμα:
-Την ταλαιπωρία των πολιτών που θα υποχρεώνονται σε πρόσθετα έξοδα καθώς θα αναγκάζονται να μετακινούνται στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου θα λειτουργούν έμμισθα υποθηκοφυλακεία για να διεκπεραιώνουν θέματα που σχετίζονται με τα ακίνητα. Η πίεση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη για μια σειρά επαγγελματιών (όπως μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, λογιστές) που έχουν απομείνει να δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια κι ασχολούνται με θέματα ακινήτων σε τακτική βάση.
- Την επιβάρυνση του προϋπολογισμού καθώς τα άμισθα υποθηκοφυλακεία όχι μόνο δεν τον επιβαρύνουν αλλά, αντίθετα, συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα.