Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Τι εξήγγειλε για την υγεία, στην 81η ΔΕΘ και τι είχε εξαγγείλει παλαιότερα, ο πρωθυπουργός

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr


Ο πρωθυπουργός κ. Α.Τσίπρας στην 81η ΔΕΘ εξήγγειλε ότι από τα 246 εκατ. που εξασφάλισε από τις άδειες των καναλιών, θα τα διαθέσει σε συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες όπως:
Για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. Έτσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα. Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για τη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο ‘Γυρίζουμε Ελλάδα’ που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό».
Στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε πως οι προσπάθειες στήριξης της κοινωνίας δεν τελειώνουν εδώ, αναφέροντας:
Μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μέσα στους επόμενους μήνες τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς. Σχέδιό μας είναι σε λίγους μήνες από σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία να έχει ανατραπεί πλήρως η εικόνα που κληρονομήσαμε. Η εικόνα της υποβάθμισης και της απαξίωσης».
Και πιο συγκεκριμένα, διευκρίνισε:
- «Με την πλήρωση περίπου 985 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων. - Την κάλυψη άλλων 2.500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ. - Την πρόσληψη 760 ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ. - Την πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας. - Την απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών - με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί γιατροί - Την άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκατ. ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 5.000 νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι από τα 246 εκατ. τώρα θα δοθεί η πρώτη δόση που είναι τα 80 εκατ. και φυσικά αν βγει διαφορετική απόφαση από το Συμβούλιο Επικρατείας για την Συνταγματικότητα του διαγωνισμού, υπάρχει ο κίνδυνος να μην δοθούν ποτέ.
Τι είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στις 2 Απριλίου του 2015, όταν επισκέφτηκε το Υπουργείο Υγείας;
• Την πρόσληψη 4.500 εξειδικευμένου προσωπικού και παραϊατρικού προσωπικού για τη στελέχωση των κενών θέσεων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Από αυτούς οι 700 θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα όπου υπάρχει ανάγκη και συγκεκριμένα στα νησιά του Αιγαίου, στη Θράκη, τη Δ. Μακεδονία και τη Θεσπρωτία. • Πλήρης αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ • Διασφάλιση της λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας με ενίσχυση του προσωπικού • Διασφάλιση των ογκολογικών νοσοκομείων και των δομών ψυχικής υγείας • Ενίσχυση και αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας • Κατάργηση Μνημονιακών ρυθμίσεων που διέλυσαν το ΕΣΥ • Παρεμβάσεις για το φάρμακο, την ψυχική υγεία, την προστασία των ασθενών και την διοίκηση των νοσοκομείων .....................