Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

4ο Πανελλήνιο Αντάμωμα και Εθνολογικό Συνέδριο Αυτόχθονων και Γηγενών Θεσσαλών – Καραγκούνηδων


Πραγματοποιείται στη Νίκαια και τη Χάλκη 8, 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2016


Όλα είναι έτοιμα για το 4ο Καραγκούνικο Aντάμωμα των αυτοχθόνων και γηγενών κατοίκων της πεδινής Θεσσαλίας- Καραγκούνηδες, το οποίο συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κιλελέρ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 8, 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2016. Οι 71 εισηγητές, που παίρνουν μέρος στο 4o Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο με θέμα «Γη και αγώνες των κατοίκων της Πεδινής Θεσσαλίας», μέσα από τις ανακοινώσεις τους θα προσπαθήσουν, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, να παρουσιάσουν τις νεότερες έρευνες για τους Θεσσαλούς Καραγκούνηδες. Οι εκδηλώσεις το 4ου Καραγκούνικου Ανταμώματος θα κορυφωθούν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στις οκτώ το βράδυ με τον τρανό χορό των Καραγκούνηδων. 800 χορευτές από όλη την Ελλάδα, θα χορέψουν καραγκούνικους χορούς με τη συνοδεία αξιόλογων τραγουδιστών και μουσικών. Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι συνδιοργανωτές στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Κώστας Αγοραστός – περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός ουσίας, το πανελλήνιο αντάμωμα των Καραγκούνηδων διεξάγεται εδώ στη Θεσσαλία και τη Νίκαια, σε συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δήμου Κιλελέρ και της αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων. 800 χορευτές από όλη τη χώρα, συνοδοί, σύνεδροι, επιστήμονες θα βρίσκονται 8,9,10 Σεπτεμβρίου στη Νίκαια και στη Χάλκη για το συνέδριο και το αντάμωμα αυτό. Είναι σημαντικό γιατί χρειάζεται να κρατήσουμε ζωντανή την αλυσίδα της παράδοσης και να την διαδώσουμε από γενιά σε γενιά, σε μια εποχή οπού ο κάθε λαός προσδιορίζεται από τη γλώσσα του, τα ήθη και τα έθιμά του, τη θρησκεία του και τις συνήθειές του. Είναι σημαντικό γιατί μέσα από τον πολιτισμό εμβαθύνουμε στις ανθρώπινες συνειδήσεις και στην εθνική ψυχή και στο αντάμωμα αυτό διεισδύουν οι επιθυμίες όχι μόνο των Καραγκούνηδων αλλά και όλων των ανθρώπων του πολιτισμού, της συνεργασίας, της ενότητας και της δημιουργίας».

Θανάσης Νασιακόπουλος – δήμαρχος Κιλελέρ: «Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο τριήμερο στη Νίκαια και τη Χάλκη. Το διήμερο συνέδριο από ειδικούς επιστήμονες που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Νίκαιας θα συζητηθεί και θα αναπτυχθεί η καταγωγή των κατοίκων της πεδινής Θεσσαλίας και ιδιαίτερα των κατοίκων του Δήμου μας. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων για τη συνεργασία ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές στηρίζουν την παράδοση και προάγουν τον πολιτισμό στις δύσκολες αυτές ημέρες που βιώνουμε».

Απόστολος Φιρφιρής – πρόεδρος αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων: Είναι μεγάλη τιμή που το 4ο πανελλήνιο εθνολογικό συνέδριο και το 4ο αντάμωμα μας γίνεται στο Δήμο Κιλελέρ, με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του εν λόγω Δήμου. Στις τρεις πρώτες ημέρες του συνεδρίου, αναγνωρισμένοι επιστήμονες θα καταθέσουν την γνώση τους για την καταγωγή και τις ρίζες των γηγενών Θεσσαλών Καραγκούνηδων, και την Κυριακή θα γίνει το μεγάλο αντάμωμα με τη συμμετοχή 800 χορευτών από όλη την Ελλάδα. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων το ιερό μας λάβαρο θα παραδοθεί στην Περιφέρεια και τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, σηματοδοτώντας το γεγονός ότι το 5ο αντάμωμα θα διεξαχθεί στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.

Η κα Βασιλική Πιλάτου πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων το οποίο έχει ως εξής: 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Πλήρες κείμενο