Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

«Ένα καρπούζι!!!»

Ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του 2ου κύκλου, της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη μας, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας,  σε συνεργασία για πρώτη φορά φέτος, αποκλειστικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!
Το θέμα της Πέμπτης ήταν «Ένα καρπούζι»!!!.
Karpuz, xarbuz, pattiha ή καρπούζι στη γλώσσα μας, είναι το πιο αγαπημένο ζουμερό, δροσιστικό, καλοκαιρινό, ο βασιλιάς όλων των φρούτων.
Στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» οι φρουτομάγειρες έγραψαν άλλη μία καρπουζο-ιστορία παρασκευάζοντας καρπουζογρανίτες, χυμούς, καρπουζόπιτες, καρπουζογλυφιτζούρια και το πιο τρομακτικό καρπουζοφάναρο για τις νυχτερινές βόλτες....γύρω από τη βιβλιοθήκη τους!!!!!!!!!!!!
Στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» διαβάσαμε στα παιδιά της περιπέτειες του Σωτήρη του καρπούζι, από τη θρυλική «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά, από τις εκδόσεις Modern times.
Μετά «με το μαχαίρι» και πολύ προσεκτικά «σφάξαμε» ένα καρπούζι, το οποίο δεν ήταν μάπα, αλλά μέλι και το φάγαμε λέγοντας τη γνωστή ιστορία του ταξιδευτή, που πήγε σε κάποιο μέρος της χώρας μας και είπε σ’ έναν χωρικό να του φέρει με 1 δραχμή! Κάτι να φάει, κάτι να πιεί, κάτι να του μείνει για το δρόμο, κάτι να δώσει στο άλογό του και τα ρέστα χάρισμα του χωρικού!!! Ο χωρικός λοιπόν, γύρισε έπειτα από λίγη ώρα κρατώντας ένα καρπούζι, και είπε στον ταξιδιώτη «Σου έφερα ένα καρπούζι να το φας, να πιείς το ζωμό του, να κρατήσεις τα σπόρια για το δρόμο, να δώσεις τις φλούδες στο άλογο κι έκανε μισή δραχμή, οπότε την υπόλοιπη μισή την κρατάω εγώ»!!!!!!!
Στο τέλος με τη χαρούμενη διάθεσή μας στα ύψη γράψαμε ποιηματάκια και ρίμες με θέμα το καρπούζι, όπως: «Ένα καρπούζι στο βυθό, κολυμπάει στο λεπτό»!!! «Μία γοργόνα στο νερό, βλέπει ένα καρπούζι μακρουλό»!!! «Ένα καρπούζι έσπασε και πάει στο γιατρό»!!! «Ένα καρπούζι μακρουλό, κολυμπάει στο γιαλό»!!!
Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου οι δράσεις συνεχίζονται στις παιδικές βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά» και συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» με θέμα «ένα κομμάτι, από ένα παιχνίδι»!!!
Οι δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών γίνονται 11 – 12:30  το πρωί.
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611 και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas
Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να εξερευνήσεις τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και των βιβλιοθηκών!!!