Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

«Ένα κομμάτι από κάποιο παιχνίδι και ένας κύλινδρος»

Με ωραίες δράσεις ξεκίνησε τη Δευτέρα και συνεχίστηκε την Τρίτη, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας,  ο 2ος  κύκλος, της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη μας, σε συνεργασία για πρώτη φορά φέτος, αποκλειστικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!
Το θέμα της Δευτέρας ήταν «Ένα κομμάτι από κάποιο παιχνίδι».
Στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», οι εθελόντριες Λίτσα Γκέκα και Ντίνα Ντζιάβου, μαζί με τη μουσικό Μαριάννα Γατσογιάννη, διάβασαν στα παιδιά το πολύ όμορφο νοσταλγικό παραμύθι του φίλου μας Νικόλα Ανδρικόπουλου «Παιχνίδια και Ψιλικά» από τις εκδόσεις Λιβάνη και κάθε παιδί έκανε από ένα πίνακα ζωγραφικής, με κέντρο το αντικείμενο που έφερε.
Κάναμε αυτοκίνητο, ένα ποτάμι με βάρκα, ένα αγρόκτημα με λουλούδια και κυψέλη με μέλισσες, ένα αρκουδάκι στο δάσος, ένα τούνελ κι ένα σούπερ μάρκετ!
            Παιχνίδια μνήμης και εξάσκηση της παρατηρητικότητας των παιδιών είχε το εργαστήριο στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου».
            Αφού πρώτα παρατηρήσαμε καλά τι λείπει από το κομμάτι παιχνιδιού που έφεραν τα παιδιά, στη συνέχεια μέσα από κάρτες και πίνακες ζωγραφικής δοκιμάστηκε η καλή μνήμη των παιδιών και των ενηλίκων και εξασκήθηκε η παρατηρητικότητα.
Την Τρίτη το θέμα της ημέρας ήταν «Ένας Κύλινδρος»!
Στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», διαβάσαμε στα παιδιά αρχικά το βιβλίο της Κατερίνας Γιαννίκου «Μιλάμε για τα σχήματα… Κύλινδρος» από τις εκδόσεις Modern Times για να καταλάβουν ακόμη και τα μικρά παιδιά για ποιό σχήμα μιλάμε και στη συνέχεια διαβάσαμε το πολύ όμορφο βιβλίο του Frank Viva «Ο μικρός Φρανκ Αρχιτέκτονας» από τις εκδόσεις Μέλισσα.
Με τις εικόνες που είδαμε στο βιβλίο και με τα πολλά κυλινδρικά χαρτονάκια από χαρτί υγείας, κουζίνας κλπ. που έφεραν τα παιδιά από το σπίτι τους, φτιάξαμε ένα όμορφο σαλόνι με δύο καρέκλες κι ένα τραπεζάκι για να ομορφύνουμε δημιουργικά μια γωνιά της βιβλιοθήκης μας!!!
Στην παιδική βιβλιοθήκη «Λάκας Μαντζάρα» η εθελόντρια - εκπαιδευτικός Έφη Τσιάκα,  διάβασε το παραμύθι της Χρυσάνθης Σπυροπούλου - Σπανού «το θαλασσόδεντρο» από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή και έπειτα συζήτησε  με τα παιδιά «τι θα γινόταν αν... τα ψάρια είχαν κυλινδρικό σχήμα ή αν οι βάρκες ήταν κύλινδροι».
 Αφού λοιπόν συζήτησαν και απάντησαν σ’ όλες αυτές τις φιλοσοφικές απορίες, το καθένα από τα παιδιά ζωγράφισε μια εικόνα του παραμυθιού όπου τα πάντα ήταν κύλινδροι.
Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό!!!
Πολλά κυλινδρικά αντικείμενα ήταν τα ευρήματα της ημέρας στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» και πάνω σε αυτά ρολάραμε προς τα μονοπάτια της αρχιτεκτονικής.
Μέσα από τα βιβλία ξεδιπλώθηκαν στα μάτια μας τα προϊστορικά παραπήγματα των πρώτων ανώνυμων αρχιτεκτόνων ως τα σύγχρονα κτήρια της εποχής μας. Στο βιβλίο «ο μικρός Φράνκ αρχιτέκτονας» του Frank Viva,  από τις εκδόσεις Μέλισσα, γνωρίσαμε κάποια από τα πολλά εκθέματα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και απολαύσαμε μια άλλη αρχιτεκτονική εμπειρία    
Τέλος, μια σελίδα στην ιστορία της μοντέρνας τέχνης, γράφτηκε κι από τους ακούραστους εξερευνητές με τα δημιουργήματά τους!!!
Την Τετάρτη 31 Αυγούστου οι δράσεις συνεχίζονται στις παιδικές βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» με θέμα «Ένας Χάρτης!!!
Οι δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών γίνονται 11 – 12:30  το πρωί.
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611 και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas
Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να εξερευνήσεις τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και των βιβλιοθηκών!!!