Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Η «τηλεοπτική κωμωδία»

Η Σοσιαλιστική Προοπτική έχει εγκαίρως - πριν από τρία έτη - αναδείξει τη σημασία της συνολικής αναδιάταξης του τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ως μια βασική παράμετρο ενός σχεδίου ριζοσπαστικής πολιτειακής και κοινωνικοοικονομικής αναδιάρθρωσης της χώρας (βλέπε δελτίο τύπου με τίτλο "όχι στην μιντιακή εντροπή" http://sosialistiki-prooptiki.gr/292-2015-07-04-08-33-54 και αυτό με τίτλο "για τα δημόσια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης" http://sosialistiki-prooptiki.gr/2014-04-29-22-15-02/2016-02-14-13-08-21/111-23-09-2014).
Ο βασικός κυβερνητικός εταίρος απέτυχε να αναπτύξει όταν έπρεπε, πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση, μια ουσιαστική εναλλακτική πρόταση και στον τομέα της ενημέρωσης. Αντ' αυτού προβαίνει στην προκλητική πολιτική εκμετάλλευση και αυτού του ζητήματος. Αφενός αρκείται στο να μετατρέψει και τις συχνότητες σε αντικείμενο της συνολικής τακτικής του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Αφετέρου επιλέγει διαδικαστικά τερτήπια στα όρια της σοβαρότητας για να ελέγξει και να εμπλακεί στην όλη διαδικασία με σκοπό αυτό που κυβερνητικοί βουλευτές διατύπωσαν ευθαρσώς: την δημιουργία του δικού τους, συμμαχικού, τηλεπτικού καθεστώτος.
Από την άλλη, αξιοποιώντας την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, οι νυν εθνικοί εργολάβοι-ενημερωτές αξιοποιούν τις δημόσιες συχνότητες στις οποίες εκπέμπουν, τυπικά νόμιμα ή μη, για να προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα ενόψει της διαγωνιστικής διαδικασίας, η καλύτερα για να ακριβολογούμε, της διαδικασίας όπου οι δημόσιες, εθνικές συχνότητες απλώς βγαίνουν στο σφυρί.
Η Σοσιαλιστική Προοπτική, απέναντι σε αυτήν την κατάσταση που εκτείνεται μεταξύ του χυδαίου και του αστείου, επανέρχεται με την πρέπουσα πολιτική σοβαρότητα. Καταδικάζουμε τόσο τις κυβερνητικές επιλογές όσο και τις τακτικές των ιδιωτικών καναλιών. Ξεκαθαρίζουμε ότι η ανάγκη της προοδευτικής, κοινωνικής, ριζοσπαστικής αναδιάταξης του κλάδου των ΜΜΕ ουδεμία σχέση έχει με μια (ακόμη) πολιτική ξεπουλήματος. Τουναντίον, εμείς δεν επιλέγουμε "νταβατζήδες" (κατά την προσφιλή έκφραση πρώην πρωθυπουργού). Εμείς επιλέγουμε την τολμηρή, σοβαρή διατύπωση ενός εναλλακτικού σχεδίου και προτάσεων τις όποίες έχουμε αναλύσει και καταθέσει συγκεκριμένα στο δημόσιο διάλογο (βλέπε π.χ. το Σχέδιο Ελαχίστων Προτεραιοτήτων Μεταβατικής Περιόδου, http://sosialistiki-prooptiki.gr/2014-04-29-21-58-48/75-2014-07-21-16-54-58)