Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ - ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΡΚΟ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συνάντηση εργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη είχε  η Βουλευτής Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου. Στη συνάντηση συμμετείχε κι  ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος ,που εδρεύει στην Καρδίτσα, Δρ. Μωχάμεντ Νταράουζε.
Η συζήτηση  επικεντρώθηκε σε τρία βασικά σημεία και αφορούσε:
1.  στη βαμβακοκαλλιέργεια και τη σημασία της τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία.
2. στην αξιοποίηση – διαχείριση των υδάτινων πόρων και
3. στην αξιοποίηση και ορισμό του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος σαν τον υπεύθυνο φορέα για την μέτρηση κι αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της κλωστικής κάνναβης.
 Αναλυτικότερα, όσον αφορά στην βαμβακοκαλλιέργεια,  συζητήθηκε η αξιολόγηση της αναγκαιότητας για την παραμονή της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα , η  σημασία της  για την εθνική οικονομία, η βελτίωση των ποιοτικών της χαρακτηριστικών και η προσπάθεια τυποποίησης με στόχο την απόδοση υπεραξίας στο παραγόμενο  προϊόν.
Στη συνέχεια, τονίστηκε η ανάγκη για ορθολογική  αξιοποίηση  των υδάτινων πόρων μέσω α) της βελτίωσης των δικτύων άρδευσης και β) της χρήσης συστημάτων άρδευσης- εξοικονόμησης νερού με την ταυτόχρονη χρηματική ενίσχυση των χρηστών για την αντικατάσταση των υδροβόρων συστημάτων άρδευσης νερού με σταγόνα.
Συζητήθηκε ακόμα η δυνατότητα ένταξης της βαμβακοκαλλιέργειας σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα απ την Ευρωπαϊκή Ένωση
Μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκταθεί η παραγωγή κλωστικών ινών και στην καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης ,κρίθηκε σκόπιμο για την επιτυχία του εγχειρήματος , να μελετηθεί σε βάθος τόσο η καλλιέργεια όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου προϊόντος κλωστής. Για το θέμα αυτό έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη  Βουλή η βουλευτής κ. Κατσαβριά Σιωροπούλου και αναμένεται ν’ απαντηθεί απ’ τον αρμόδιο Υπουργό τις επόμενες μέρες.
Συζητήθηκε τέλος η δυνατότητα ανάθεσης του ρόλου  αυτού στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος ώστε ν’ αναλάβει  ως αρμόδια αρχή  την μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της Κλωστικής Κάνναβης, καθόσον είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας στον τομέα αυτό στην Ελλάδα που διαθέτει τις προϋποθέσεις και τον εξοπλισμό.
Ο αναπληρωτής  Υπουργός άκουσε με προσοχή τις προτάσεις και στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε επεσήμανε το σπουδαίο ρόλο του Κέντρου και επιβεβαίωσε την ανάθεση σ΄  αυτό του σχεδιασμού οδικού χάρτη για τη στρατηγική αλλαγή κατεύθυνσης στη βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα. Παράλληλα, ζήτησε από τον κ. Νταράουζε πρόταση για την οργάνωση άμεσα μιας πιλοτικής εφαρμογής ενός σχεδίου δράσης μικρής κλίμακας, το οποίο θα αφορά το σχηματισμό Ομάδων Βαμβακοπαραγωγών, με στόχο τη δημιουργία πρότυπου σχήματος οργάνωσης παραγωγής και σκοπό την παραγωγή ενός συγκεκριμένου προϊόντος ποιότητας.

Ο Υπουργός, τέλος, δεσμεύτηκε να επισκεφτεί σύντομα στην Καρδίτσα τόσο το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος όσο και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης, όπου θα εξεταστούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια όλα τα θέματα που έχουν τεθεί.