Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Οι λαγοί του κ. Τσίπρα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Κοιτάζοντας τα πράγματα από κάποια χρονική απόσταση, μπορούμε πλέον να πούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο Πολάκης, ούτε κανένας άλλος από τους κυβερνητικούς που προκαλούν με τις δηλώσεις και τις απόψεις τους.
Αν ο οποιοσδήποτε Πολάκης αποτελούσε πρόβλημα, τότε θα είχε απομακρυνθεί από τον κ. Τσίπρα από την πρώτη στιγμή.
Πίσω από τον κάθε Πολάκη, λοιπόν, δεν βρίσκεται παρά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας – διότι ως γνωστόν ο πρωθυπουργός διορίζει και απολύει τους υπουργούς του.
Όπως φαίνεται, όμως, ο κ. Τσίπρας δεν έχει διορίσει υπουργούς, αλλά «λαγούς», που αναλαμβάνουν να πουν όσα δεν μπορεί να πει ο ίδιος.
Ένας από αυτούς, ο κ. Πολάκης έχει αναλάβει να στέλνει μηνύματα – προς τους δημοσιογράφους ότι θα τους χώσει πέντε μέτρα κάτω από τη γη, προς τους δικαστές ότι ανήκουν σε παραδικαστικό κύκλωμα και ούτω καθεξής.
Αυτό που είπε στο Περιστέρι στις 16 Ιουνίου, ήταν ένα σαφέστατο μήνυμα:
«Υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Πρέπει να μπουν νέοι άνθρωποι μέσα σε αυτή γιατί μεγάλη μερίδα των δικαστών είναι – για να το πω ευγενικά – εξαρτώμενοι ή – για να το πω κανονικά – στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος».
Μετά, ήλθαν τα χειρότερα με άλλον υπουργό του κ. Τσίπρα, τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο.
Την επομένη, 17 Ιουνίου, χρειάστηκε να κάνει τέσσερις (αριθμός 4) δηλώσεις, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μην αποκηρύξει τον κ. Πολάκη (αλήθεια τι λόγο είχε;).
Απάντηση 1η«Οι δηλώσεις Πολάκη εντάσσονται ανετότατα και αρμονικότατα μέσα στο σύνολο των θεσμών μας και οδηγούν σε ένα θεσμικό ανακλαστικό από την πλευρά της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου». (Δηλαδή κατά τον υπουργό της Δικαιοσύνης, για να κινηθεί η Δικαιοσύνη πρέπει να την καθυβρίσει ο κ. Πολάκης)!
Απάντηση 2η: «Εξέφρασα την εμπιστοσύνη μου στο σύνολο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεν κατάλαβα ότι ο κ. Πολάκης εκφράστηκε για την πλειονότητα των Ελλήνων δικαστών. Πιστεύω ότι όχι. Εάν είχε εκφραστεί για την πλειονότητα των Ελλήνων δικαστών, θα σας έλεγα ότι διαφωνώ. Και θα χρησιμοποιούσα τον Βολταίρο για να πω ότι "διαφωνώ με την άποψή σου, αλλά θα υπερασπιστώ τη δυνατότητά σου να την υποστηρίζεις", στο μέτρο, βέβαια, που αυτό θα έφτανε να αφορά την πλειονότητα των δικαστών. Δεν το πιστεύω». (Δηλαδή κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης, το να κατηγορείς κάποιον για συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες αποτελεί… έκφραση γνώμης)!
Απάντηση 3η: «Δεν συνηθίζω πρώτα να δικάζω και μετά να καταδικάζω. Αναφερόμαστε σε μία υπόθεση, η οποία αυτήν τη στιγμή που συζητάμε δεν έχει συζητηθεί πλήρως και αυτό που εγώ σπεύδω και αναφέρω προς τη Βουλή είναι ότι αποτελεί την εδραία μου πεποίθηση για το θέμα που δημιουργήθηκε. Και αυτή είναι ότι εμπιστεύομαι πλήρως την ελληνική Δικαιοσύνη και ότι επίσης στην περίπτωση των δηλώσεων του κ. Πολάκη πιστεύω ότι έχει δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα, αν, όμως, οι δηλώσεις του υπερβαίνουν ένα όριο και αφορούν την πλειοψηφία της Δικαιοσύνης εγώ διαφωνώ απολύτως με τη θέση του αυτή. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να διευκρινίσω κάτι άλλο. Όλοι καταλαβαίνουμε σε αυτή την αίθουσα τι εννοώ όταν λέω ότι δεν μπορεί να προηγείται η καταδίκη μίας διερεύνησης. Αυτό σας το έχω πει, δεν έχω να πω κάτι άλλο». (Δηλαδή κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης ο Πολάκης μπορεί να θέτει ξαφνικά ένα θέμα, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο, και μετά να τρέχουν όλοι να το διερευνήσουν).
Απάντηση 4η: «Από την αρχή είπα ότι εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη και διευκρίνισα ότι εάν οι δηλώσεις του κ. Πολάκη αναφέρονται στην πλειονότητα των Ελλήνων δικαστών εγώ διαφωνώ απολύτως» /«Δεν μπορώ να καταδικάσω κάτι πριν λύσω τις απορίες μου για το τι ακριβώς είπε ο κ. Πολάκης. Δεν ξέρω αν αναφέρεται στους πολλούς ή όχι και δεν μπορώ να καταδικάσω εκ των προτέρων». (Δηλαδή κατά τον υπουργό της Δικαιοσύνης, ο Πολάκης μπορεί να λέει ό,τι θέλει για τους δικαστές και ο υπουργός Δικαιοσύνης να έχει… απορίες)!
Τελικά, ο μόνος που δεν έχει καμία απορία είναι ο κ. Τσίπρας!

πηγη elzoni