Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Ερώτηση Νίκου Ανδρουλάκη για την στήριξη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη μέτρων στήριξης των κατοίκων του Ανατολικού Αιγαίου και του τουρισμού που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής κ. Νίκος Ανδρουλάκης.
Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, επισυνάπτει την επιστολή των τουριστικών φορέων της Λέσβου προς την ελληνική κυβέρνηση στην οποία υπογραμμίζουν «ότι ο τουρισμός, βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του νησιού αυτού, έχει καταρρεύσει».
Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης ρωτά τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν στο πλαίσιο της έκτακτης χρηματοδότησης που λαμβάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης «έχουν προβλεφθεί κονδύλια για την στήριξη των κατοίκων των περιοχών και των τομέων που πλήττονται περισσότερο, όπως ο τουρισμός».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Με επιστολή τους προς την Ελληνική Κυβέρνηση, οι τουριστικοί φορείς της Λέσβου σημειώνουν ότι ο τουρισμός, βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του νησιού αυτού, έχει καταρρεύσει. Συγκεκριμένα, οι πτήσεις charter έχουν μειωθεί κατά 65% σε σχέση με τον Μάιο του 2015 και η πτώση της πληρότητας των ξενοδοχείων αγγίζει το 90%. Σημειώνεται, ότι η πτώση αυτή επηρεάζει το σύνολό της οικονομία του νησιού καθώς σε κάθε διανυκτέρευση αντιστοιχεί 1,5 με 2 ημερομίσθια ως απασχόληση.
Έχοντας υπόψη ότι η κυριότερη αιτία μείωσης της τουριστικής κίνησης είναι η προσφυγική κρίση, καθώς και τις παραπλανητικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και Υπουργών Κρατών Μελών, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας που καλεί για την μετατροπή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένης και της Λέσβου σε Ευρωπαϊκές «Νήσους Έλις», ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Στο πλαίσιο της έκτακτης χρηματοδότησης που λαμβάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίση έχουν προβλεφθεί κονδύλια για την στήριξη των κατοίκων των περιοχών και των τομέων που πλήττονται περισσότερο, όπως ο τουρισμός;
- Έχει ζητήσει η Ελληνική Κυβέρνηση την παροχή ειδικής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη των κατοίκων των νησιών του Ανατολικού Αιγίου;
- Πως θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβάλει στην θετική προβολή της Λέσβου και των άλλων Ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν πληγεί το περισσότερο;