Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Οι επιπτώσεις εξόδου της Βρετανίας για τον χώρο της υγείας (εργασία, σπουδές, έρευνα, ιατρικά μηχανήματα, ιατρικός τουρισμός)

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr

Πολλά έχουν αρχίσει να γράφονται αλλά και θα γραφούν ακόμα για τις συνέπειες που θα έχει η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση Προφανείς είναι οι οικονομικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας είτε για τους ίδιους του Βρετανούς αλλά και για εμάς τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Για να δούμε όμως τι θα συμβεί πιο ειδικά στην υγεία;
Όσο παράδοξο και αν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι για όλους τους Έλληνες που εργάζονται στην Μ. Βρετανία. Χιλιάδες Έλληνες γιατροί και υγειονομικοί, ήδη εργάζονται στην Βρετανία και πολλοί περιμένουν ή προετοιμάζονται να μεταβούν για εργασία στην Βρετανία. Σίγουρα θα αλλάξει προς το χειρότερο η διαδικασία που χρειάζεται να μεταβεί στην Βρετανία κανείς, για να εργαστεί. Επίσης με άλλους όρους θα αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι σε σχέση με τους ίδιους τους Βρετανούς. Είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται visa και άδεια εργασίας των πολιτών της ΕΕ για εργασία στην Βρετανία.
Σίγουρα θα υπάρξουν και σημαντικές αλλαγές σε γιατρούς που πηγαίνουν να ολοκληρώσουν την ειδικότητα σε Βρετανικά νοσοκομεία.
Πολύ σημαντική επίπτωση θα υπάρξει στους Έλληνες φοιτητές των Βρετανικών Πανεπιστημίων που είναι και πάρα πολλοί. Τα βρετανικά πανεπιστήμια είχαν υψηλά δίδακτρα για φοιτητές που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ. Έτσι τα δίδακτρα είναι πιθανόν να διαφοροποιηθούν σημαντικά στους φοιτητές που είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επίσης προγράμματα που ευνοούσαν την ανταλλαγή φοιτητών όπως το Εrasmus θα υποστούν σοβαρό πλήγμα αφού είναι καθαρά Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Άλλο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι σε θέματα Έρευνας. Πολλά προγράμματα Ερευνητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επικεφαλείς (leaders) Πανεπιστήμια ή εταιρίες της Βρετανίας. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να διακοπούν αυτά και πολλοί εκ των οποίων και Έλληνες γιατροί θα αναγκαστούν να επιστρέψουν ......................