Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΚΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΚΕ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ»

Η φετινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών βρίσκει τη χώρα να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε μια παρατεταμένη οικονομική ­ κοινωνική καπιταλιστική κρίση. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια με ακόμα μεγαλύτερη ένταση όλα τα αδιέξοδα που «χαρίζει απλόχερα» στη νέα γενιά ο καπιταλισμός, στερώντας από τους νέους τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη ζωή, στη δουλειά, προσφέροντας για «διέξοδο» από την άθλια ζωή κάθε λογής ψεύτικους «παραδείσους» και ουσίες. Η προβολή με κάθε τρόπο της λογικής του «αναγκαίου κακού» που απλά πρέπει να το αποδεχτούμε, της έλλειψης προοπτικής, επιδιώκει την απομάκρυνση των νέων από την οργανωμένη πάλη για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων και των αναγκών τους, διαφημίζοντας την «προσωπική λύση» και την «προσωπική αποτυχία».
Το φαινόμενο της χρήσης και της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες είναι απόρροια κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων που η διόγκωσή τους αντανακλάται άμεσα σε όλες της πλευρές του προβλήματος. Έτσι στα χρόνια της κρίσης εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο το φαινόμενο του «πειραματισμού» με ψυχοτρόπες ουσίες, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε:
·                  Άνοδο της χρήσης στις μαθητικές ηλικίες. Σήμερα το 16% των μαθητών έχει κάνει χρήση κάποιας ναρκωτικής ουσίας.
·                  Αύξηση του ποσοστού αυτών που από τη δοκιμή περνούν στη συστηματοποίηση της χρήσης.
·                  Μείωση της ηλικίας πρώτης επαφής  ­ πειραματισμού στα 13,5 έτη (δηλ. στις αρχές του Γυμνασίου).
·                  Το 13,5% των ελλήνων μαθητών έχει κάνει χρήση κάνναβης.
·                  Το 20% ­ 25% όσων στη χώρα μας ζητούν θεραπεία είναι γιατί είναι εξαρτημένοι από κάνναβη.
Είναι επικίνδυνη η επίμονη προσπάθεια από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά ΜΚΟ, ξένες εταιρίες πώλησης ναρκωτικών (που πήραν μέρος στα διάφορα φεστιβάλ ναρκωκουλτούρας, ως χορηγοί) και επιχειρηματίες με «φιλανθρωπικό έργο», για την αθώωση της δήθεν ακίνδυνης κάνναβης. Το αντιδραστικό και αντιεπιστημονικό ιδεολόγημα του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά», παρουσιάζοντας τα υποτιθέμενα «μαλακά» ως ακίνδυνα και αθώα, επιφέρει συνέπειες που έχουν ήδη αποτυπωθεί συνολικά στα σχολεία της χώρας και της Καρδίτσας. Τώρα, ως επόμενο βήμα, επιδιώκουν επιτακτικά να αφαιρέσουν ακόμα και το χαρακτηρισμό «ναρκωτικό» από την κάνναβη και να την παρουσιάσουν ως μια ευεργετική ουσία για την υγεία, να βαφτίσουν την κάνναβη με διάφορες αντιεπιστημονικές ετικέτες όπως «ιατρική» και «φαρμακευτική», χωρίς να διστάζουν να παίξουν και με την ελπίδα χιλιάδων ανθρώπων που υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες. Η προσπάθεια αθώωσης και αποχαρακτηρισμού δεν σταματά εκεί αλλά μιλούν και για «βιομηχανική» κάνναβη. Στο σύνολο τους ή σε ένα μέρος τους οι θέσεις αυτές στηρίζονται εκτός από την κυβέρνηση και από αλλά «αριστερά» και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-ΔΗΜΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Δεν υπάρχουν «σκληρά» και «μαλακά» ναρκωτικά, υπάρχουν ναρκωτικά. Όλες οι εξαρτησιογόνες ουσίες, το αλκοόλ, το χασίς, η ηρωίνη, τα βαρβιτουρικά, κ.α., ανεξάρτητα από τη χημική σύνθεση και τη φαρμακολογική τους δράσης είναι μια ανελεύθερη επιλογή στην οποία οδηγείται ένας άνθρωπος από την ανάγκη να «φύγει» από μια πραγματικότητα που βιώνει με επώδυνο τρόπο. Είναι μια επιλογή που καταλήγει στην υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής καταστροφικού για το άτομο, αλλά βολικό για το σύστημα, με χαρακτηριστικό στοιχείο τη φυγή και τη παραίτηση.
Στην αύξηση της χρήσης ναρκωτικών στη χώρα μας, λύση δεν είναι η στρατηγική της ΕΕ και οι συνεχιζόμενες ίδιες κυβερνητικές πολιτικές, που στοχεύουν στη «μείωση της βλάβης» με την γενίκευση των προγραμμάτων με υποκατάστατα ηρωίνης. Η παροχή διαφόρων υποκατάστατων (δηλαδή μεθαδόνη, βουπρενορφίνη κ.ά), ακόμη και μέσω των κρατικών δομών υγείας, απλά συντηρούν το πρόβλημα χωρίς να προωθείται η πραγματική απεξάρτηση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κύρια ουσία εξάρτησης δηλώνεται το «υποκατάστατο» (πχ. βουπρενορφίνη).
Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη χρήση ηρωίνης σε "εγκεκριμένους χώρους" αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη. Είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη λειτουργία όσο και την αποτελεσματικότητα των "χώρων υγιούς χρήσης" (shooting rooms) καθώς η διεθνής πείρα είναι αρνητική. Δείχνει ότι δεν υπάρχει τάση ένταξης χρηστών σε πρόγραμμα θεραπείας, αντίθετα οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση του χρήστη.
Κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να αλλάξει τη ζωή του και το κράτος έχει την υποχρέωση δημόσια και δωρεάν να στηρίξει τον ίδιο και την οικογένεια του σε όλη τη διαδικασία της θεραπείας του.
Σήμερα είναι ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης τα καθιστούν πιο επιτακτικά.
Ο συμβιβασμός με το πρόβλημα και η διαχείριση δεν είναι μονόδρομος.
Τα κοινωνικά φαινόμενα όπως και η τοξικομανία, αντιμετωπίζονται μόνο αν χτυπηθούν στη ρίζα τους. Με την οργανωμένη πάλη μας μπορούμε να ανατρέψουμε τις αιτίες του.
Μπροστά στην 26η Ιούνη 2016, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, καλούμε σε συμπόρευση και αγώνα απαιτώντας:
·                  Τη διαμόρφωση Κεντρικού Σχεδιασμού με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη στην πρόληψη, την θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη.
·                  Τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα όλων των προγραμμάτων και των δομών.
·                  Να στηριχθούν οι υπάρχουσες δομές πρόληψης, «στεγνών» προγραμμάτων  απεξάρτησης ­ κοινωνικής επανένταξης με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
·                  Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης «υποκατάστατων» μέσα από το σύστημα υγείας. Τα Προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να απευθύνονται μόνο σε ειδικές ομάδες χρηστών (φορείς του ΕΪΤΖ κ.ά.) και να οδηγούν στη θεραπεία και όχι απλά στη συντήρηση.
·                  Να δοθεί προτεραιότητα στην Πρωτογενή Πρόληψη με στόχο την πρόταση ενός τρόπου ζωής δημιουργικού, με αξίες, στόχους και αξιοπρέπεια, μέσα από τη συλλογικότητα
·                  Την ενίσχυση της έρευνας και της αξιολόγησης στην μελέτη της διάδοσης των ναρκωτικών στη χώρα μας.
·                  Δημιουργία στην Καρδίτσα, με βάση την όξυνση του προβλήματος, φορέα που θα δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, με στήριξη στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης.
ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΩΝ