Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Το τέλος των μικρών παραγωγών - ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτών

Σταθερός στόχος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την χώρα μας, είναι  ο δραστικός περιορισμός των φτωχομεσαίων αγροτών με την λήψη  δεκάδων μέτρων από την δεκαετία του 1990 και μετά. Όμως μετά την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, έγινε φανερό ότι οι μικροί παραγωγοί θα πάψουν να υπάρχουν στο τέλος του 2020.
Το τρίτο μνημόνιο εξειδίκευσε αυτό τον στόχο. Συγκεκριμένα προβλέπει πως είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να γίνουν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις ανταγωνιστικές. Δηλαδή να παράγουν κέρδη, αφού αυτό είναι το μόνο στοιχείο που για τον καπιταλισμό αποτελεί απόδειξη παραγωγικότητας. Κι όσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν είναι ανταγωνιστικές θα πρέπει να πάψουν να υφίστανται.
Η κυβέρνηση, κάλυψε την υποχρέωση που ανέλαβε, ως τώρα, με διατάξεις που επιταχύνουν τον εξοβελισμό των μικρών παραγωγών από την αγροτική παραγωγή. Ενδεικτικό του μίσους που βγάζει η κυβέρνηση κατά των μικρών παραγωγών είναι πως δεν προβλέπει εξαιρέσεις ούτε για τους παραγωγούς των μικρών νησιών, όπου οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τα μεγάλα νησιά (Κρήτη, Ρόδος, Λέσβος κλπ).

Τα μέτρα που ξεκληρίζουν τους φτωχομεσαίους είναι:
– Δεν έχουν απολύτως καμία πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τα πιστωτικά ιδρύματα. Δεν πρόκειται για μέτρο της σημερινής κυβέρνησης, αλλά για μια πάγια κατάσταση, μετά την παραχώρηση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς.
– Το άρθρο 20 του ασφαλιστικού νόμου, ορίζει ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα από δραστηριότητες που ασφαλίζονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, θα υποστούν περικοπή 60% στις συντάξεις. Το πνεύμα μέσα στο οποίο κινείται η ρύθμιση είναι πολύ ξεκάθαρο «δραστική μείωση των αγροτών τώρα».
Η ενσωμάτωση του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ σημαίνει πως το μέτρο θα εφαρμοστεί και για όσους έχουν αγροτικά εισοδήματα και λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις. Πρακτικά το μέτρο αυτό οδηγεί εκτός αγροτικής παραγωγής όλους τους συνταξιούχους
Όλα δείχνουν πως οι μικροεπιδοτήσεις που λαμβάνουν πολλοί συνταξιούχοι είτε θα χαθούν, είτε θα αποτελέσουν αφορμή για περικοπή των συντάξεων. 

Οι παραγωγοί που είναι ασφαλισμένοι ως υπάλληλοι, εργάτες ή ελεύθεροι επαγγελματίες, με το νέο ασφαλιστικό θα πληρώσουν πρόσθετα ασφάλιστρα στο ΕΦΚΑ για τα αγροτικά εισοδήματα που αποκτούν κάθε χρόνο.
- Το άρθρο 65 του νόμου με τα προαπαιτούμενα, ορίζει ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μόνο εκείνους που έχουν άνω του 50% του εισοδήματος τους από την αγροτική παραγωγή.
- Οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (μπακάλης, καφετζής, μεροκαματιάρης του χωριού) δεν θα έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας. Η ρύθμιση αυτή σημαίνει ότι από τους 725.000 δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων που είχε η χώρα το 2015, μόνο οι 275.000 θα λάβουν το χαρακτηρισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη το τρέχον έτος.
- Όλοι οι μικροί παραγωγοί που έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα αγροτικά ακίνητα και τις στάνες που κατέχουν. Ακόμη κι αν αυτά δεν ηλεκτροδοτούνται.
- Η πρόσθεση των αγροτικών εισοδημάτων στα άλλα εισοδήματα, θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε αυξημένο ποσοστό φορολόγησης και αυξημένο φόρο για τους φτωχομεσαίους αγρότες.

Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ
Μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα επωφεληθούν από το αφορολόγητο που θεσπίστηκε για τους αγρότες. Αυτό προβλέπει ο νόμος με τα προαπαιτούμενα που ψηφίσθηκε το Μάη. Το αφορολόγητο για τους αγρότες είχε θεσπιστεί με το Ν.4387/2016, δηλαδή μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα.
Στην αρχική ρύθμιση δεν γίνονταν διαχωρισμός στους κατά κύριο και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ωστόσο κυβέρνηση και τρόικα δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Στο πολυνόμο με τα προαπαιτούμενα καταργήθηκε το αφορολόγητο για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι νέες ρυθμίσεις για το αφορολόγητο των αγροτών θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2016 και θα δηλωθούν το 2017 στην εφορία.
Η απώλεια του αφορολόγητου από τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι ένα ακόμη πλήγμα για την αγροτική παραγωγή των νησιών του Αιγαίου, αλλά και των ορεινών περιοχών της χώρας. Διότι σε αυτές τις περιοχές, η αγροτική δραστηριότητα συνδυάζεται με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες προκειμένου οι κάτοικοι τους να αποκομίζουν ικανοποιητικό εισόδημα. Σε απόλυτους αριθμούς το μέτρο πλήττει 450.000 μικρούς παραγωγούς σε όλη την χώρα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί:
Σε ξεσηκωμό τους φτωχομεσαίους αγρότες σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους ανέργους και την νεολαία για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ.
Για τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση – κρατικοποίηση, χωρίς αποζημίωση, των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Για τη δημιουργία δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών με ουσιαστική κρατική ενίσχυση.
Για ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων και κεντρικό σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες (όχι τις ανάγκες της χωματερής και του κέρδους), τη κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή.
Για την έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ.
Για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, για να επιβάλλουμε με τα δικά μας όργανα επιβολής της λαϊκής θέλησης, τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας


                                                                                                                        ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ